Ostali sportovi

Završene Paraolimpijske igre u Tokiju

Završene Paraolimpijske igre u Tokiju
Foto: Tanjug/AP | Završene Paraolimpijske igre u Tokiju

TOKIO - Paraolimpijske igre u Tokiju završene su u nedjelju ceremonijom na Nacionalnom stadionu kojoj je prisustvovao prestolonasljednik princ Akišino, brat cara Naruhita.

Tokom Igara publici nije bilo dozvoljeno da prisustvuje, piše AP.

"Mnogo smo puta mislili da se ove igre ne mogu dogoditi. Bilo je mnogo neprospavanih noći", rekao je u nedjelju Andrev Parsons, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Završna ceremonija održana je pod naslovom "Harmonična kakofonija", a organizatori su ovu temu opisali kao "svijet inspirisan Paraolimpijskim igrama, svijet u kojem razlike sijaju".

Kao i Olimpijske igre, Paraolimpijske igre su održane tokom vanrednog stanja u Tokiju.

"Verujem da smo bez većih problema došli do kraja igara", rekla je Seiko Hašimoto, predsjednica organizacionog odbora.

Inače, u petak je japanski premijer Jošihide Suga najavio da neće ostati na toj funkciji. Objasnio je da se nadao većoj podršci zbog odluke da Olimpijske igre budu održane u vrijeme pandemije, ali su mnogi Japanci bili protiv takve odluke.

"Sada kada je premijer Suga primoran da da ostavku preuzimajući krivicu za neuspjeh u borbi protiv korona virusa, nemoguće je tvrditi da su Olimpijske i Paraolimpijske igre bile uspješne", rekao je Koiči Nakano sa Univerziteta Sofia za AP.

Na Paraolimpijskim igrama ove godine je učestvovao rekordan broj sportista 4.405 i rekordan broj zemalja je osvojio medalje.

Dva atletičara iz Avganistana su učestvovala u takmičenju nekoliko dana nakon što su pobjegli iz Kabula uoči nereda koji su usljedili.

"Igre u Tokiju bile su model efikasnosti i ljubaznosti. Da nije bilo poteškoća u vezi sa Kovid-19, ove igre bi bile na vrhu najbolje organizovane Olimpijade kojoj sam prisustvovao", rekao je David Valećinski, istoričar koji se bavi olimpijadama.

Studija Univerziteta Oksford pokazala je da su ovo najskuplje Olimpijske igre koje su do sada zabilježene. Japan je zvanično potrošio 15,4 milijardi dolara na organizaciju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, a nekoliko vladinih revizija pokazalo je da su stvarni troškovi dvostruko veći.

Pandemija korona virusa i zabrana prisustvovanja publike na igrama koštala je organizatore skoro 800 miliona dolara, koliki je bio gubitak jer je izostala prodaja karata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije