Ostali sportovi

Olimpijske igre svečano zatvorene, Srbija s najviše medalja u regionu

Olimpijske igre svečano zatvorene, Srbija s najviše medalja u regionu
Foto: Tanjug/AP | Olimpijske igre svečano zatvorene, Srbija s najviše medalja u regionu

Tomas Bah, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) proglasio je završenim 32. ljetne Olimpijske igre u Tokiju, nakon 16 dana

On je pozvao omladinu svijeta da se okupi u Parizu za tri godine, kada će se održati sljedeće ljetne Olimpijske igre.

Ceremonija zatvaranja Igara održana je na Nacionalnom stadionu u Tokiju, bez prisustva publike.

Japan je predao olimpijsku zastavu gradonačelniku Pariza An Idalgo.

Istovemeno, u Parizu se okupio veliki broj ljudi, a avioni koji su ispuštali dim u bojama francuske zastave letjeli su oko Ajfelovog tornja i tako najavili ljetne Olimpijske igre 2024. godine.

Od zemalja u regionu jedino Bosna i Hercegovina i Crna Gora nisu osvojile nijednu medalju.

Srpski sportisti su u prijestonici Japana oborili rekord postavljen prije pet godina u Rio de Žaneiru i u odnosu na OI u Brazilu osvojili medalju više. Sa tri zlata, jednim srebrom i pet bronzi zauzima 26. mjesto na listi najtofejnijih učesnika OI u Tokiju. Hrvatska ima tri zlata, dva srebra i tri bronzana odličja.

Vrh je kvalitativno  i kvantitativno pripao SAD. Amerikanci su u Tokiju ukupno osvojili 113 odličja od čega 39 zlatnih. Jedno zlato manje imaju Kinezi koji su ukupno osvojili 88 medalja.

Čak 14 od 38 zlatnih medalja za Kinu osvojeno je u skokovima u vodu i dizanju tegova. Suvereni su bili u stonom tenisu i streljaštvu. Treći na listi je domaćin Japan sa 27 zlatnih medalja, dok su još samo Velika Britanija i Rusija imali imali 20 ili više najsjajnijih odličja.

Svečanom ceremonijom zatvorene su 32. ljetne Olimpijske igre koje su zbog pandemije virusa korona održane bez prisustva publike.

Igre su zbog pandemije prvo odgođene na godnu dana, a malo je nedostajalo da budu i otkazane. Ipak, nastojanje Međunarodnog olimpijskog komiteta i organizatora u Tokiju da se Igre održe, bile su, pokazalo se, pravi potez.

Oko 11.000 sportista takmičilo se u 33 sportske discipline, održano je ukupno 339 sportskih događaja na 42 borilišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije