Ostali sportovi

Plivačica bijesna na Japance: Nisu mi dopustili da vodim sina u Tokio

Plivačica bijesna na Japance: Nisu mi dopustili da vodim sina u Tokio
Foto: Instagram | Plivačica bijesna na Japance: Nisu mi dopustili da vodim sina u Tokio
N.N.

Olimpijske igre se bliže, a situacija s korona virusom u Tokiju je sve gora. Mnogi sportisti su nezadovoljni strogim epidemiološkim mjerama koje su na snazi u Japanu.

U sljedećih nekoliko dana jedina ruta sportista biće hotel-borilište. Osim što neće biti navijača, niko od olimpijaca nije smio povesti sa sobom ni članove porodice.

To je posebno teško palo španskoj plivačici Oni Karbonel. Ona je prije nekoliko mjeseci rodila sina Kaija i planirala ga je sa sobom povesti u Tokio, ali to neće biti moguće zbog brojnih mjera i velikog rizika da zarazi svoje kolegice iz reprezentacije.

"Nakon brojnih izraza podrške i ohrabrenja da idem u Tokio s Kaijem, moram izraziti svoje razočaranje jer ću na kraju morati otputovati bez njega. Moj suprug i maleni Kai bi morali ostati u drugom hotelu i ne bi smjeli napuštati sobu gotovo 20 dana, a ja bih svaki put kada bih htjela podojiti sina morala napustiti balon u kojem se nalazi moja ekipa kako bih stigla do hotela te tako ugrozila zdravlje svojih kolegica. Zato što japanska vlada postavlja uslove prema kojima ne mogu istovremeno biti posvećena svojim sportskim izvedbama te provoditi vrijeme sa svojom porodicom, morala sam donijeti tešku odluku", kazala je ona pa dodala kako joj je ova odluka teško pala.

"Lično, ne mogu prihvatiti takve uslove i neću biti u redu. Sljedećih 20 dana moraću koristiti dojilicu i nadati se kako će Kai i dalje htjeti biti na prsima, što je meni lično vrlo važno", požalila se Karbonel.

Na Olimpijskim igrama u Riju nije nastupila, ali jeste u Londonu gdje je osvojila bronzu i srebro. I za Tokio se spremala s puno optimizma i nade za napad na možda i onu najsjajniju medalju, no obzirom na sve okolnosti, biće joj teško pronaći fokus, piše 24sata.hr.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije