Ostali sportovi

Takmičari BiH, kao i sa prethodnih OI, vraćaju se bez medalje

Takmičari BiH, kao i sa prethodnih OI, vraćaju se bez medalje
Foto: N.N. | Takmičari BiH, kao i sa prethodnih OI, i iz Tokija se vraćaju bez medalje

Kao i na prethodnih sedam Olimpijskih igara na kojima su uzeli učešće, takmičari iz Bosne i Hercegovine i iz Tokija se vraćaju bez osvojenog odličja. Istina, u Japanu su bili nikad bliže medalji, ali još nedovoljno da se BiH prvi put upiše u olimpijske knjige kao zemlja sa barem jednom osvojenom medaljom. Naredna prilika biće Pariz 2024. godine.

Posljednji bh. adut u Tokiju bio je Mesud Pezer, koji je u četvrtak nastupio u finalu bacanje kugle. Iako je u kvalifikacijama imao treći najbolji hitac (21,33), bh. bacač kugle nije imao svoj dan u finalu. Nakon dva prestupa, u trećoj seriji je bacio na daljinu 20,08 metara, tako da je već nakon tri serije završio svoj nastup. To mu je u konačnici donijelo 11. mjesto od 12 finalista. Pezer je bio svjestan da je podbacio, ali je istakao da je samim plasmanom u veliko finale ispunio cilj.

"Od srca hvala svima na neizmjernoj podršci zbog mog plasmana u finale Olimpijskih igara. U samom finalu moglo je puno bolje, ali to je sport. Takmičarski duh ponekad prati sportska sreća, ali nekad ga i zaobiđe. Zadovoljan sam svojim nastupom u Tokiju bez obzira na to koje mjesto sam zauzeo. Ponosno sam pored srca nosio grb svoje domovine", poručio je Pezer.

Njegov nastup bio je posljednji od bh. takmičara na Olimpijskim igrama. Iz Tokija se sa najboljim rezultatom vratio tekvondoist Nedžad Husić. Njega je jedna pobjeda dijelila od istorijske medalje. Na kraju je zaustavljen u polufinalu, zauzeo je peto mjesto, što je najbolji rezultat ikad za BiH na najvećem sportskom događaju na svijetu. Tik uz Husića što se konačnog plasmana tiče bio je Amel Tuka. Najbolji bh. atletičar je, kao i Pezer, ispunio prvobitni cilj plasmanom u finale svoje discipline na 800 metara. U velikom finalu imao je i mali peh kada je zadobio udarac od jednog takmičara tokom trke. Na kraju je zauzeo šestu poziciju.

Uz pomenutu trojku koja je pokazala najviše treba izdvojiti i Lanu Pudar, jednu od najtalentovanijih plivačica u Evropi. Mladoj bh. olimpijki bio je cilj plasman u polufinale 100 metara delfin stilom, a ono joj je izmaklo za 24 stotinke. S obzirom na to da joj je tek 15 godina i da je već debitovala na Olimpijskim igrama, Lani se nema šta puno zamjeriti - svoje pravo lice najavila je za tri godine u Parizu. Ostatak bh. tima nije se proslavio... Ostvarili su rezultat u skladu sa svojom formom s kojom su došli u Japan, a ona je bilo poprilično loša. Nekada najveća bh. uzdanica Larisa Cerić ispala je u drugom kolu džudo turnira, Tatjana Đekanović zauzela je 47. mjesto od 50 takmičarki u streljaštvu, dok je Emir Muratović svoje nastupe u plivačkim disciplinama završio u kvalifikacijama.

Dakle, Bosna i Hercegovina je bila tako blizu, a tako daleko od prvog olimpijskog odličja. U zemlji u kojoj dominira nacionalna retorika i u kojoj je sve bitnije od sporta, iako su sportisti najbolji ambasadori svojih zemalja, onda su pomenuti rezultati i možda više od očekivanog. Za tri godine su OI u Parizu, a ukoliko se ne promijeni odnos prema bh. sportistima, medalja će vjerovatno i dalje biti gotovo nemoguća misija.

Medalju ima i Burkina Faso

Do Tokija među zemljama koje nisu imale olimpijsku medalju bila je Burkina Faso, a da tako ne ostane pobrinuo se Fabris Zango, koji je osvojio bronzano odličje u troskoku. Do istorijskog podviga stigao je skokom od 17,47 metara. Inače, zlato je pripalo Portugalcu Pablu Pikardu (17,98), a srebro Kinezu Jamingu Žuau (17,57).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije