Ličnost godine

Hrabra djevojčica iz Sarajeva pomjerila granice u borbi s karcinomom

Dok sam živa neću zaboraviti taj osjećaj kada me Merjem nazvala nakon operacije, koja je trajala dvanaest sati. Iz anestezije se probudila nakon sat i po i odmah tražila od medicinskih sestara da me pozovu.

Anela iz Tešnja prebrodila najgore: Vedrim duhom porazila opaku bolest

Najveću podršku i moj pozitivni svijet od početka su činili moji roditelji. Uz njih sam sve prebrodila lakše. Posebno mi je značajno da je u cijeloj situaciji u bolnici mjesecima sa mnom bio i moj otac Adel, dok je majka Jasminka svakodnevno dolazila i putovala iz Tešnja u Sarajevo samo da nas vidi. Ona je morala da radi i zaradi novac za liječenje, riječi su ovo velike pobjednice i istinskog borca, danas osamnaestogodišnje Anele Vejsić iz Tešnja, koja je izliječena od akutne mijeloične leukemije (AML), koja joj je dijagnosticirana 2016. godine.

Vlasuljar Fuad Halilović: Kosa satkana od ljubavi vraća nadu i osmijeh

Kad nam život pomrsi račune i kad nam sudbina na leđa natovari breme o kome nismo ni sanjali, pobjeda je jedini cilj. Upravo na tom putu, gdje je svaki korak važan, dese se ljudi koje često ni ne znamo, a koji zajedno s nama krenu koračati stazom života.

Mateja je pobjednica: Jedna suzica za bol i hrabro srce za ozdravljenje

Koliko je čovek samo u stanju da zanemari divnih, malih stvari zbog nekih ciljeva koje će dostići. U ime nečeg velikog što će dostići ili ne! A kada je neko mali, on stoji pred svetom oslobođen od svega onoga što bi mu uskratilo te sitne životne radosti, kazivao o djeci velikan književnosti Duško Radović.

Predsjednik Udruženja "Srce za djecu": Svi treba da učimo od malih heroja

Roditelj nema vremena da čeka hoće li pomoć da dođe, on mora da se bori. Od onog trenutka kad prihvatite dijagnozu, kada spoznate da vaše dijete ima rak, vidite da su sve druge borbe koje ste imali kroz život minijaturne u odnosu na ovu borbu koju morate da dobijete za vaše dijete, za njegov život.

Humane predstavnice "Iskre": Boriti se za život je breme i hrabrost

Mi djelujemo sedam godina i u tih sedam godina najteže je bilo na samom početku. Jer prvo smo morali početi od sebe, pričati svoju priču i sve to iznijeti u javnost prvi, probiti led.

Kako su Buljubašići snagom i ljubavlju dobili bitku za Kenanov život

Težak je put do sreće, a naš je bio takav i još teži. Sunce nas je obasjalo - nalaz pokazuje da je transplantacija koštane srži našem petogodišnjem sinu Kenanu 100 odsto uspjela, a naša osmogodišnja kćerka Zara, nakon što je bila donor matičnih ćelija svom bratu, potpuno je zdravo dijete.

Mladić koji se izborio s leukemijom: Svi se promijenimo na tom putu

Bolest promijeni čovjeka na silu. Ostavlja traga i na djeci koja se liječe dok su mala, koja se kad odrastu gotovo i ne sjećaju tog perioda, a mislim da je najgore kad se bolest desi u periodu kada smo svjesni. Teško je to prihvatiti, pogotovo kad nema neke pripreme. Danas sam dobro, a sutra na onkologiji.

Istinski heroji, tu, kraj nas

Kada smo prošle godine izabrali "bijele mantile" za ličnosti godine bili smo vođeni mišlju da im odamo priznanje, da se poklonimo i podržimo sve zdravstvene radnike, one iznutra, na prvoj liniji i terenu, koji nisu pred svjetlima kamere, a vode najvažniju bitku - za naše živote, rizikujući svoj.

"Nezavisne novine" izabrale: Najveći mali heroji naše su ličnosti godine

BANJALUKA, SARAJEVO - Oni su istinski heroji. Od malih nogu suočavaju se s teškom borbom. Zajedno sa svojim roditeljima na putu do ozdravljenja nailaze na brojne prepreke. Djeca oboljela od malignih oboljenja u BiH su, odlukom uređivačkog kolegijuma "Nezavisnih novina", ličnost 2021. godine.