Društvo

Ličnost godine - ambasador Johan Zatler

Ličnost godine - ambasador Johan Zatler
Foto: Nezavisne novine | Ličnost godine - ambasador Johan Zatler

BANJALUKA, SARAJEVO - Ambasador Johan Zatler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, obilazio je evropske metropole zagovarajući da se BiH dodijeli kandidatski status.

Sa domaćim vlastima radio je na pripremi i sprovođenju reformi, iako to često nije bilo ni lako, ni jednostavno.

Lično je zaslužan za neke od najvažnijih postignuća na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Bio je uključen u organizaciju sastanka u Briselu s najvišim evropskim zvaničnicima koji je doveo do sporazuma o ključnim prioritetima 12. juna prošle godine. Ovaj dogovor u konačnici poslužio je kao osnova za dodjelu kandidatskog statusa.

U međuvremenu, BiH je postala dio Evropskog mehanizma civilne zaštite, uspostavila je kontaktnu tačku za Europol, koja treba uskoro da profunkcioniše, usvojen je i novi Zakon o javnim nabavkama, koji je u skladu s evropskim standardima. On je lice Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Zatler je zahvalio kompletnom timu "Nezavisnih novina" na dodijeljenoj nagradi.

"Čast mi je što je prepoznata važnost evropskog puta za BiH. Bosna i Hercegovina mi je postala drugi dom, a sa prijateljima i kolegama u cijeloj zemlji sam se prošle godine pridružio proslavi kandidatskog statusa ove zemlje. Kao ambasador Evropske unije, ništa više ne bih volio vidjeti od napretka ka članstvu u EU", rekao je Zatler, te obećao da nikada neće odustati od rada na tom cilju.

Nagrada mu je dodijeljena na tvrđavi Kastel, kako je rekao, značajnom simbolu Banjaluke, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Takođe je ponosan što je EU pomogla u finansiranju obnove ovog zdanja, pored kojeg protiče Vrbas.

"Gdje su rijeke, tu su i mostovi. U književnosti, umjetnosti i muzici, slave se i pamte veliki mostovi ove zemlje. Drago mi je i da EU pomaže izgradnju mostova, poput onog u Gradišci i u Svilaju", naveo je Zatler, te poručio: "Živjela evropska Bosna i Hercegovina."

Diana Radić, izvršna direktorica "Nezavisnih novina", istakla je da naš medij nagradu "Ličnost godine" dodjeljuju u znak sjećanja na Željka Kopanju, istinskog borca za slobodu misli i govora.

"Ovu nagradu dodjeljujemo onima koji svojim trudom i zalaganjem doprinose promociji mira, tolerancije i kulturi dijaloga. Ličnost godine može biti samo onaj ko pozitivno utiče na stvaranje boljeg privrednog, kulturnog i poslovnog okruženja u regionu", istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije