Recept

Puslice, pahuljasti slatki poljupci

Puslice, pahuljasti slatki poljupci
Foto: Gambar oleh photoAC dari Pixabay | Puslice, pahuljasti slatki poljupci

Nastale su u 18. vijeku, a osmislio ih je čuveni italijanski kuvar Gasparini, koji je svoje prve puslice napravio u malom švajcarskom mjestu Meiringen

Puslice, poznate i pod nazivom slatki poljupci, mnogima su omiljena poslastica koja se pravi samo od bjelanaca i šećera. Naizgled su zaista šarmantne, međutim znaju zadati pravu glavobolju prilikom same izrade - slatke, simpatične puslice izvana moraju biti hrskave, a iznutra topljive.

Nastale su u 18. vijeku, a osmislio ih je čuveni italijanski kuvar Gasparini, koji je svoje prve puslice napravio u malom švajcarskom mjestu Meiringen. Puslice koje se danas prave nisu njegov originalni recept, jer se italijanska verzija ove poslastice pravi tako što se pjeni od bjelanaca dodaje vreo sirup od šećera i one su nešto mekše od onih koje se prave po ovdašnjim recepturama.

RECEPT

SASTOJCI:

  • 6 bjelanaca
  • 480 g šećera
  • prstohvat soli

PRIPREMA:

Miksajte bjelanca dok ne postanu prilično bijela i čvrsta. Dodajte i prstohvat soli. Tada postepeno počnite dodavati šećer miksajući neprestano. Kada ste iskoristili sav šećer, miksajte još nekoliko minuta.

Smjesa je spremna za upotrebu kada se sav šećer otopi i kada snijeg postane sjajan i čvrst. U slastičarski špric ili vrećicu stavite nekoliko kašika smjese koju ste dobili, pa na pleh preko papira za pečenje istiskajte male puslice.

Od ove količine sastojaka trebalo bi da dobijete tri puna pleha kolača. Puslice pecite u zagrijanoj rerni na 100 stepeni sat i po. Pečene puslice čuvajte do posluživanja u zatvorenim posudama.

SAVJETI

  • Ako ne želite da vam se puslice razliju, najbitnije je da uskladite omjer šećera i bjelanaca. Trebalo bi računati da na jedno bjelance ide oko 80 g šećera - ništa se neće dogoditi ako stavite i koji gram manje ili više.
  • Dobro odvojite bjelanca od žumanaca jer ako u bjelancima ostane i najmanji trag žumanca, nećete dobiti dobru smjesu.
  • Vrijeme potrebno za miksanje bjelanaca i njihovo magično pretvaranje u snijeg, a potom u puslice je prilično relativna stvar. Prije svega zavisi od toga da li su jaja svježa ili manje svježa, te o snazi i brzini miksera. U prosjeku treba da miksate 10 do 15 minuta kako biste dobili savršeno čvrsti snijeg od bjelanaca i šećera.
  • Puslice se moraju peći, a u stvari više sušiti na maksimalno 100 stepeni sat i po do dva. Ako temperatura bude veća, puslice će brzo potamniti izvana, a iznutra će ostati žilave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije