Zdravlje

Pratite nas na Google news

Da li je ljekovita cikorija zdrava zamjena za kafu?

Da li je ljekovita cikorija zdrava zamjena za kafu?
Foto: N.N. | Da li je ljekovita cikorija zdrava zamjena za kafu?
N.N.

​Za mnoge je kafa nezaobilazan dio svakodnevnice. Zbog toga se stalno govori o njenim pozitivnim i negativnim efektima, kao i koliko kafe dnevno je preporučljivo.

Najčešći negativni efekti koje kafa izaziva su osjećaj anksioznosti, povišen krvni pritisak, glavobolja, insomnija.. Zbog svega toga su sve popularnije različite zamjene za tradicionalnu kafu, a među njima je i cvijet – cikorija.

Cikorija je višegodišnja biljka, koja raste u prirodi širom Evrope, Sjeverne Amerike, a pažljivo se uzgajala i u drevnom Egiptu – što govori o prepoznatljivosti njenog značaja. U Francuskoj je cikorija bila najpopularniji substitut 1800-ih godina, za vrijeme nestašice kafe.

Njen ukus je veoma sličan klasičnoj kafi, a potiče od prženog korena cikorije. Postoje dokazi o tome da napitak od cikorije pomaže smirivanje upalnih proceca, pobolljšava zdravlje creva i snižava šećer u krvi. Osim toga, cikorija je odličan izvor probiotičkih vlakana – inulina koji je prepoznat kao sastojak koji pospješuje gubitak kilograma, a bogata je manganom i vitaminom B6 (Healthline).

Kada se ne preporulučuje konzumiranje cikorije?

Kao i kod svake biljke – postoje stanja i oboljenja kod kojih njihova primena nije preporučljiva i ovo se odnosi na ljude alergične na divlje biljke, koje spadaju u porodicu korova (poput ambrozije). Takođe, ne preporučuje se ljudima koji su imali kamen u žuči, trudnicama i dijabetičarima – zbog toga što snižava nivo šećera u krvi.

Ukoliko ne spadate u neku od pomenutih rizičnih grupa, preporučuje vam se da isprobate i uvedete kafu od cikorije u svoj život.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije