Zdravlje

Doktor se nije kupao pet godina, ima nekoliko zaključaka (VIDEO)

Doktor se nije kupao pet godina, ima nekoliko zaključaka (VIDEO)
Foto: Pexels | Doktor se nije kupao pet godina, ima nekoliko zaključaka (VIDEO)
Nezavisne novine

​Džejms Hamblin iznenadio je svijet kada je objavio da se nije tuširao pet godina.

Doktor i predavač na Jejlu za svoju knjigu "Clean: The New Science of Skin" odlučio je da sprovede eksperiment sa samim sobom.

Naime, Hamblin se tokom pisanja knjige odlučio da se fokusira na naš najveći organ - kožu. Tokom eksperimenta i istraživanja došao je do nekoliko važnih lekcija. Prvo, kaže da opsjednutost sapunom može uzrokovati alergije.

"Cijeli taj put istraživanja i učenja u mojoj knjizi o mikrobiomu kože i istoriji vjerovanja o higijeni i čistoći stvarno me je natjerao da promjenim svoje navike", kaže.

Po njegovom mišljenju, mikrobi su prisutni u okolini i to se neće promijeniti ako se osoba istušira. On vjeruje da su mikrobi neophodni za održavanje zdrave ravnoteže, primjera radi u probavnom sistemu.

"Znate da pokušaj iskorenjivanja mikroba u vašim crijevima nije najbolja stvar koju možete da učinite", ističe.

Iako ne koristi šampon ni gel za tuširanje, Hamblin pere ruke sapunom. Osim toga, održava određene navike, a voda je i dalje njihov važan dio, prenosi b92. 

"Još uvijek ponekad ovlažim kosu. Iz mog kupatila su nestale kreme, pilinzi i dezodoransi. Ali i dalje perem zube. Radim samo ono što smatram zadovoljavajućim ili stvarno potrebnim u medicinskom smislu", zaključio je.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije