Zdravlje

Otkrića koja bi mogla transformisati svijet u sljedećoj deceniji

Otkrića koja bi mogla transformisati svijet u sljedećoj deceniji
Foto: N.N. | Otkrića koja bi mogla transformisati svijet u sljedećoj deceniji

​Posljednja decenija je s nama podijelila neke zaista revolucionarne korake aprijed na polju nauke, od otkrića Higsovog bozona do editovanja gena.

Evo za koja otkrića su naučnici najuzbuđeniji u sljedećoj deceniji.

Medicina: Univerzalni lijek za grip

Univerzalna vakcina za influencu, na koju su naučnici aludirali već nekoliko puta, mogla bi biti jedno zaista nevjerovatno otkriće u  medicini koje bi se pojavilo u idućih 10 godina. 

U teoriji, univerzalna vakcina protiv gripa bi donijela zaštitu na duge staze i eliminisala bi potrebu za nekim drugim vakcinama. Neki dijelovi virusa gripa se stalno mijenjaju, dok drugi ostaju isti iz godine u godinu. Ova vakcina će ciljati na dio virusa koji je manje promjenjiv kako bi ga uništila.

Neurologija: Mini-mozak

U posljednjoj deceniji naučnici su uspješno napravili mini-mozak, poznat i kao organoid, od ljuskih matičnih ćelija koje su se diferencirale u neurone i složile u 3D strukturu. "Mogli bismo zaista napraviti model koji ne prikazuje samo različitost ćelija, već i celularnu arhitekturu", kaže dr Song, profesor neurologije na Univerzitetu u Pensilvaniji. Trenutno, organoidi postoje u obliku samo nezrelih ćelija koje ne mogu napraviti kompleksne poveznice kao odrasli neuroni, ali dr Song kaže da bi se to moglo promijeniti u sljedećoj deceniji. 

Eksoplanete: Atmosfera kao na Zemlji

Šestog oktobra 1995. naš univerzum se na neki način proširio kada je nekoliko astronoma otkrilo prvu egzoplanetu koja orbitira oko zvijezde koja liči na Sunce. Nazvana je 51 Pegasi B i pokazala je da njena orbita traje ugodnih 4,5 dana na Zemlji te da ima masu od otprilike pola Jupiterove. Mnogo godina kasnije astronomi su potvrdili 4.104 svijeta koji orbitiraju oko zvijezda van Solarnog sistema, tako da je za sljedeću deceniju "nebo granica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije