Zdravlje

Vještačka inteligencija uči "jezik tumora" radi bolje dijagnoze

Vještačka inteligencija uči "jezik tumora" radi bolje dijagnoze
Foto: Pixnio | Vještačka inteligencija uči "jezik tumora" radi bolje dijagnoze

​Kompjutorski sistem koji koristi vještačku inteligenciju da bi naučio "jezik tumora" mogao bi pomoći bržem dijalgnostifikovanju bolesti, kažu stručnjaci.

Sistem može s velikom tačnošću uočiti znakove bolesti u biološkim uzorcima i predvidjeti ishod liječenja. Patolozi trenutno taj posao obavljaju analizirajući pod mikroskopom uzorke tkiva onkoloških bolesnika.

Analiza kompjutorskog sistema o tipu tumora i stepenu bolesti pomaže ljekarima da procijene koja je terapija pacijentu potrebna i koje su njihove šanse za izlječenje.

Međunarodni tim stručnjaka za AI i za tumore, predvođen ekspertima sa univerziteta u Glazgovu i u Njujorku, razvio je novi sistem nazvan histomorfološko učenje fenotipa (HPL).

Osnova su bile hiljade snimaka visoke rezolucije adenokarcinoma pluća u 452 pacijenta iz baze podataka Nacionalnog instituta za genom tumora iz SAD-a. Takođe su koristili dodatne informacije o napretku bolesti.

Algoritam je u 72 odsto slučajeva tačno procijenio šanse za preživljenjem, a patolozi su isti zadatak obavili s tačnošću od 64 odsto.

Slični rezultati postignuti su i prilikom analize još deset tipova tumora, pokazala je studija, prenosi "N1".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije