Zdravlje

Zašto treba otvarati prozor dok radi klima-uređaj

Zašto treba otvarati prozor dok radi klima-uređaj
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Zašto treba otvarati prozor dok radi klima-uređaj

Uprkos nošenju maski, zbog starosti i neodržavanja klime, ima autobusa koji prijete da ugroze zdravlje putnika. O tome govori i studija Kineskog instituta.

U autobusu u provinciji Džejiang 24 putnika testirala su se na virus korona. Nakon 90 minuta vožnje njih 19 je bilo zaraženo. Naučnici vjeruju da je klimatizaciona jedinica dozvolila prenos virusa širenjem virusnih kapljica pravo kroz autobus.

Neki klima-uređaji uzimaju vazduh spolja i izbacuju ga ponovo, dok drugi, nazvani split jedinice, recikliraju isti vazduh, što se desilo u ovom slučaju.

Doktor Son Fun sa Singapurskog univerziteta naglašava da, ako je sistem star i neodržavan, bolje ga je isključiti nego širiti virus među putnicima.

Eksperiment je to dokazao i s tim u vezi se treba ponašati.

Britanski stručnjaci su prošlog mjeseca upozorili da takve jedinice treba ili isključiti ili koristiti s otvorenim prozorima kako bi se sprečilo širenje COVID-19.

Kancelarije, bioskopi, pozorišta i drugi sadržaji u zatvorenom u Velikoj Britaniji moraju da imaju novo servisirane klima-uređaje koji obezbjeđuju istiskivanje svježeg vazduha.

"Promjena filtera treba da bude bar na nedjelju dana inače virus ostaje aktivan u sistemu. Dokle god je aktivan zaraza je moguća. Otvaranje prozora dok je klima-uređaj uključen možda najbolji način da se smanji rizik", kaže Henri Džeferson sa Instituta Britanija.

Preporučena strategija sada, ako imate jednu od ovih podijeljenih jedinica, jeste da otvorite prozor i žrtvujete svoju želju za hladnim ili hladnijim okruženjem.

Ako ima malo vetra, pomjeriće vazduh. Ako ne možete da otvorite prozor, isključite jedinicu, preporučuju stručnjaci.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije