Analize

Austrijska preduzeća pozitivno ocjenjuju 2020.

Austrijska preduzeća pozitivno ocjenjuju 2020.
Foto: Ilustracija | Austrijska preduzeća pozitivno ocjenjuju 2020.

Oko 60 odsto austrijskih preduzeća ocjenjuje prošlu godinu, i pored pandemije korona virusa, rada sa skraćenim radnim vremenom i umanjenja obrta, ukupno gledano pozitivno.

Oko tri četvrtine preduzeća ušlo je s pozitivnim očekivanjima u 2021. godinu, a njihova najveća briga je nesigurnost kada će pandemija prestati, pokazuje istraživanje Udruženja privrednika "KSV1870".

Šest od deset preduzeća ocijenilo je prošli godinu, ukupno gledano, pozitivno, a na drugoj strani 40 odsto negativno, među kojima i 13 odsto "veoma negativno". 

Ekonomske posljedice prva dva zaključavanja bile su negativne za jednu trećinu preduzeća, dok osam odsto tvrdi da su dva zaključavanja ostavila pozitivne posljedice po njihove finansije.

Više od polovine preduzeća očekuje boljitak ekonomske situacije još u toku ove godine, a 27 odsto to očekuje najranije u trećem kvartalu.

Daljih 27 odsto oporavak očekuje tek 2022. godine, dok je 11 odsto uvjereno da će privreda moći da predahne najranije 2025. godine.

Za 52 odsto preduzeća u Austriji najveća briga vezana je za pitanje kada će korona kriza biti okončana.

Na drugom mjestu je briga, to jest za 40 odsto preduzeća, opasnost kovid-19 infekcije zaposlenih i neizvjesnost kako će privreda nastaviti da se razvija poslije pandemije.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije