Analize

Fajzer podigao prognozu, evo koliko će inkasirati od prodaje vakcina u 2021.

Fajzer podigao prognozu, evo koliko će inkasirati od prodaje vakcina u 2021.
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Fajzer podigao prognozu, evo koliko će inkasirati od prodaje vakcina u 2021.
Tanjug

Američka faramceutska kompanija Fajzer je podigla prognozu prihoda od prodaje vakcina protiv kovida 19 za ovu godinu na 36 milijardi dolara.

To je za 7,5 procenata iznad projekcija iz drugog kvartala, kada je kompanija predviđala cjelogodišnji prihod od vakcina u iznosu od 33,5 milijardi dolara i dvostruko je više od očekivanja na početku godine, izvještava agencija AP.

Samo u trećem kvartalu ove godine, Fajzer je od prodaje vakcina inkasirao oko 13 milijardi dolara, koje dijeli s njemačkim partnerom BajonTekom.

Rojters izvještava da će u ukupnim prihodima ovog proizvođača lijekova vakcine u ovoj godini imati udio od čak 44 posto.

Pored toga, Fajzer je saopštio danas da u 2022. godini očekuje od prodaje vakcina prihod u iznosu od 29 milijardi dolara, što je iznad prognoza na Vol stritu, budući da pregovara sa više zemalja o potpisivanju ugovora o isporukama preventivne injekcije protiv korone.

Osam ekonomskih analitičara na Vol stritu su u anketi Refinitiva u prosjeku predvidjeli da će Fajzerov prihod od vakcina iznositi 22,15 milijardi dolara iduće godine.

Iz kompanije su naveli da iako imaju kapacitete za proizvodnju četiri milijarde doza 2022. godine, za sada računaju na prodaju oko 1,7 milijardi doza, što znači da bi mogli da podignu prognozu za narednu godinu ako potpišu ugovora o isporukama sa zemljama s kojima vode pregovore.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije