Analize

Istraživanje: Spora vakcinacija vuče Evropsku uniju u gubitke

Istraživanje: Spora vakcinacija vuče Evropsku uniju u gubitke
Foto: Pixabay | Istraživanje: Spora vakcinacija vuče Evropsku uniju u gubitke

BERLIN - Evropska unija ove godine suočava se s potencijalnim gubitkom od 90 milijardi evra ukoliko bude zaostajala za programima vakcinacija u drugim regionima, navodi se u istraživanju njemačke osiguravajuće kompanije "Alijanc".

Države EU su na udaru kritika zbog sporog početka vakcinacije, a kritičari ukazuju na napredak ostvaren u Velikoj Britaniji, Izraelu i SAD kao dokaz neuspješnog planiranja Brisela.

U istraživanju "Alijanca" i firme "Euler Hermes", u koji je uvid imala agencija Rojters, navodi se da bi EU, da bi postigla cilj od 70 odsto imunizacije starijih do ljeta, morala da poveća stopu vakcinacije šest puta.

Prema navodima u istraživanju, ukoliko EU nastavi sa trenutnim tempom, kolektivni imunitet neće biti ostvaren prije 2022. godine i što više vremena bude trebalo za imunizaciju duže će privreda biti ugrožena zabranama i blokadama.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da EU zaostaje za ostalima tri do četiri sedmice zbog strožih pravila za odobrenje vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije