Analize

Kinezi iznenadili analitičare: U plusu nevjerovatnih 20 milijardi dolara

Kinezi iznenadili analitičare: U plusu nevjerovatnih 20 milijardi dolara
Foto: Tanjug/AP | Kinezi iznenadili analitičare: U plusu nevjerovatnih 20 milijardi dolara

Kina je u martu zabilježila spoljnotrgovinski suficit od 19,9 milijardi dolara, prema danas objavljenim carinskim podacima, čime je nadmašila prognoze tržišnih analitičara koji su predviđali višak od 18,55 milijardi dolara.

Martovski podaci o kineskoj robnoj razmjeni sa svijetom neuporedivo su bolji u odnosu na januar i februar kada je ta zemlja, u jeku pandemije, registrovala spoljnotrgovinski deficit u iznosu od 7,09 milijardi dolara.

Kineski izvoz je, prenosi Rojters, međugodišnje pao za 6,6 odsto u odnosu na pad od 17,2 procenta u januaru i februaru, jer su izvoznici požurili da realizuju zaostale narudžbine nakon prinudnih obustava proizvodnje u fabrikama, zbog vanrednog stanja uvedenog u cilju sprečavanja širenja virusa.

Ekonomisti su predviđali pad izvoza u martu od 14 % na međugodišenjm nivou.

Istovremeno, kineski uvoz u martu je skliznuo za 0,9 procenata u odnosu na godinu ranije, što je takođe znatno bolje od očekivanja tržišta koja su prognozirala pad od 9,5 procenata. Uprava carina, ovaj rezultat pripisuje poboljšanju domaće tražnje, koja je u prva dva mjeseca opala za 4 odsto.

Akcije na berzama u Aziji su zabilježile rast nakon kineskog izvještaja o spoljnoj trgovini, a ojačale su i valute osjetljive na rizik, uključujući australijski i novozelandski dolar, kao i britansku funtu, jer su investitori odahnuli pošto su iznijeti podaci bili manje sumorni nego što su očekivali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije