Analize

Pratite nas na Google news

Korona izbacila sa "Forbsove" liste 226 milijardera, Bezos i dalje prvi

Korona izbacila sa "Forbsove" liste 226 milijardera, Bezos i dalje prvi
Foto: Ilustracija | Korona izbacila sa "Forbsove" liste 226 milijardera, Bezos i dalje prvi
Srna

NJUJORK - Džef Bezos je treću godinu zaredom na vrhu spiska svjetskih bogataša, ali je u prvoj polovini marta 226 osoba izgubilo status milijardera usljed ekonomskog sloma izazvanog virusom korona, navodi "Forbs".

Svjetska pandemija izmijenila je "Forbsovu" listu milijardera, pa su mnogi skinuti s nje.

Bezos je ostao na vrhu liste zahvaljujući njegovoj neto vrijednosti od 113 milijardi dolara, iako bilježi pad od 18 milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu.

Najveći razlog tom padu je njegov razvod sa književnicom Mekenzi Bezos. Dionice "Amazona", međutim, porasle su za 15 odsto prošle godine, što mu je pomoglo da nadoknadi dio gubitka od razvoda.

Istovremeno, njegova bivša žena Mekenzi Bezos prvi put se pojavila na listi svjetskih milijardera, i to zahvaljujući nagodbi o razvodu od 38 milijardi dolara.

Kao dio nagodbe ona je dobila 25 odsto dionica "Amazona" i zauzela 22. mjesto "Forbsove" liste svetskih multimilijardera.

Od preostalih milijardera, 51 odsto je siromašnije nego prošle godine.

Svjetski milijarderi vrijede oko osam biliona dolara, što je pad od 700 milijardi dolara u odnosu na 2019. godinu, navode iz "Forbsa".

​Suosnivač "Majkrosofta" Bil Gejtes na drugom je mjestu svjetskih milijardera sa bogatstvom od 98 milijardi dolara, što je više od 1,5 milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu.

Najbogatija žena na svijetu i dalje je nasljednica "Volmarta" Alis Valton sa 54,4 milijarde dolara.

Na "Forbsovoj" najnovijoj listi našlo se ukupno 2.095 milijardera. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije