Okolina

Jedina pozitivna strana kovida - rekordan pad emisije gasova

Jedina pozitivna strana kovida - rekordan pad emisije gasova
Foto: Pixabay/Ilustracija | Jedina pozitivna strana kovida - rekordan pad emisije gasova

Pandemija kovid-19 izazvala je zdravstvenu, socijalnu i ekonomsku krizu širom svijeta, ali je imala i jedan pozitivan efekat - rekordno smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Kako se procenjuje u novom izvještaju istraživačke kompanije "Blumberg nju enerdži fajnens" (BNEF), emisija ugljen-dioksida u Sjedinjenim Državama biće manja ove godine za 9,2 odsto nego 2019, odnosno spustiće se na nivo koji je posljednji put zabilježen davne 1983. godine, prenosi Raša tudej.

Mada emisije ugljen-dioksida u SAD opadaju već desetak godina, BNEF procjenjuje da će ovogodišnji pad biti najveći ikad zabilježen.

Bez uticaja kovida-19, kako se dodaje, emisija bi pala za oko jedan procenat. Glavni direktor BNEF-a Natanijel Bulard naveo je u izvještaju da je sektor transporta, koji inače ima najveći udio u emisiji gasova s efektom staklene bašte u SAD, pretrpio najveći međugodišnji udar ikada.

"Emisije iz saobraćajnog sektora će vjerovatno pasti za više nego dvostruko u odnosu na period finansijske krize 2008-2009. Udio emisije iz sektora električne energije će takođe vjerovatno zabilježiti rekordan pad, dok emisije iz industrije neće", ocjenjuje Bulard.

Dok se predviđa da će pad emisija u sektorima transporta i energetike četiri posto, odnosno 2,8 procenata respektivno, istovremeno se procjenjuje da su ovogodišnji šumski požari povećali udio u ukupnim američkim emisijama za 2,8 odsto, čime je zbrisan efekat smanjenja iz elektroenergetskog sektora.

Ipak, napominje da je uticaj šumskih požara obično privremen, jer se atmosferski ugljen-dioksid čisti sa ponovnim rastom šuma.

Druga strana medalje je ta da BNEF očekuje nakon ovogodišnjeg rekordnog smanjenja emisija njihov značajan skok poslije pandemije.

"Pad emisija koji predviđamo za 2020. godinu vratiće SAD na put da ispuni prvobitno obećanje dato u Parizu da će do 2025. godine smanjiti emisije za 26-28 procenata na nivo iz 2005. Pandemija je nehotice dala SAD drugu šansu da ispune svoju obavezu" zaključuje BNEF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije