BiH

Ličnost godine Džonatan Mur

Ličnost godine Džonatan Mur
Ličnost godine Džonatan Mur

BANJALUKA - Džonatan Mur, šef Misije OEBS-a u BiH, izabran je za ličnost 2016. godine, na manifestaciji koju "Nezavisne novine" organizuju 14. put, a koja je večeras održana u Banjaluci.

Teško je pobrojati sve njegove zasluge, ali treba podsjetiti da je, između ostalog, kroz izjave koje je davao te okrugle stolove koje je Misija podržala ili organizovala, Mur jasno i glasno rekao da sva djeca u BiH treba da budu zajedno i da sarađuju, a ne da se dijele.

Stao je i na stranu učenika u Jajcu koji su digli svoj glas protiv podjele djece na osnovu njihove nacionalne pripadnosti.

"Ovo je ogromna čast, ne samo za mene već za sve moje kolege i koleginice iz misije OSCE-a", rekao je Mur, kojem je nagradu uručio Aleksandar - Saša Kopanja, potpredsjednik Uprave kompanije "Dnevne nezavisne novine".

Porisjećajući se nekih imena koja su uticala na njega kao čovjeka, Mur je govorio i o Željku Kopanji, osnivaču "Nezavisnih", za kojeg je kazao da je uvijek govorio da se pitanja u BiH mogu riješiti samo dijalogom.

"Dobro se sjećam mog prvog sastanka sa Željkom Kopanjom. Teško mi pada da govorim o njemu", istakao je Mur.

Ogromna čast

Takođe je naglasio da se svi moramo sjećati Kopanje te da je nagrada ogromna čast, kako za njega tako i za Misiju OEBS-a.

Od ove godine manifestacija nosi naziv "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja", u čast i sjećanje na njenog idejnog tvorca i osnivača "Nezavisnih novina" Željka Kopanju, koji je preminuo 8. avgusta od posljedica srčanog udara.

"Svi mi koji smo radili sa Željkom i poznavali ga, znali smo koliko je strastveno živio ideju zajedništva i pomirenja, da je i posljednjeg jutra svog života telefonirao i pokušavao da spoji razjedinjeno. I uvijek je brinuo da li je to što čini dovoljno i može li još nešto da uradi", poručila je Sandra Gojković-Arbutina, glavni i odgovorni urednik "Nezavisnih".

Po njenim riječima, iz dubokog ubjeđenja Željka Kopanje da ova zemlja ima šansu nastala je i ideja o izboru ličnosti godine.

"Znao je da od svih naših nagrada upravo izbor ličnosti godine izaziva najviše pažnje pa je insistirao da se ovoj nagradi pristupa s najvećom ozbiljnošću, jer smo svjesni težine koju ona nosi", prisjetila se Gojković-Arbutina.

Kao i do sada, čitaoci "Nezavisnih" izabrali su najbolje entitetske ministre te najboljeg ministra u Savjetu ministara BiH, a kakvo je interesovanje vladalo, dovoljno govori podatak da smo zaprimili desetine hiljada glasova.

Najbolji ministri

Kada je riječ o Vladi RS, odlukom čitalaca, najbolje je ocijenjen rad Petra Đokića, ministra industrije, energetike i rudarstva, kojem je nagradu uručio Rade Šegrt, urednik ekonomije "Nezavisnih novina".

"Ovakvo priznanje je čast za svakog pojedinca. Naša vlada je posljednjih godina realizovala brojne programe putem kojih se RS razvijala, i želja nam je da takvu politiku nastavimo i u budućnosti. Lično ću biti na toj liniji kako bi RS i njeni građani živjeli bolje. Ovo je trenutak gdje treba zahvaliti svima koji su radili sa mnom. Svi snosimo osjećaj sjete što sa nama nije Željko, koji je ostavio neizbrisiv trag", naglasio je Đokić.

Najbolji ministar u Vladi FBiH je Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH, kojoj je priznanje uručio Milan Šekara, glavni i odgovorni urednik portala www.nezavisne.com.

"Uistinu se pitam jesam li ja osoba koja je zavrijedila ovakvo priznanje. U Vladi FBiH ima još kolega koje zaslužuju ovo priznanje. Za ovo vrijeme sam radila najbolje što sam znala i umjela. Pokušala sam sa svojim suradnicima, bez kojih ne bih bila tu gdje jesam, da budemo čuvari fiskalne stabilnosti i mislim da smo uspjeli. Vaše priznanje nas obavezuje da tako nastavimo", kazala je Milićevićeva, koja je i potpredsjednik Vlade FBiH.

Kada je riječ o Savjetu ministara BiH, od čitalaca je najviše glasova dobio Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta, kojem je nagradu uručila Vesna Iliktarević, urednica društva u "Nezavisnim novinama".

Jusko je rekao da njegov motiv za rad nije bio dobijanje nagrada, već da bude servis građanima i državi BiH.

"Bio bih neskroman kada bi rekao da ne imponuju ovakve nagrade. Ovo je nagrada svim mojim saradnicima. Zahvaljujem organizatorima i građanima", naveo je Jusko.

On je rekao da je Željko Kopanja jedan od ljudi koji je ostavio veliki trag kojem mi možemo samo težiti, te mu je zbog toga velika čast to što je dobio nagradu koja je jedna od najvećih priznajna za njega.

Novinarska nagrada

Prestižnu novinarsku nagradu "Nikola Guzijan" urednički kolegijum "Nezavisnih novina" dodijelio je Marinu Marinkoviću, uredniku i voditelju emisije "Jedan na jedan" na ATV-u, koju snima već sedam sezona.

Marinkoviću, koji je dobio i novčanu nagradu u iznosu od 2.000 KM te statuu s likom Nikole Guzijana, uručila je Sandra Gojković-Arbutina.

"Svaka nagrada imponuje, posebno kada ona dolazi od kolega. Ovo je veče u kojem se sjećamo i Željka Kopanje, s kojim sam razgovorao. Prvo pitanje je bilo koliko je Kopanja još novinar, a koliko se pretvorio u menadžera koji gleda u fakture. Naravno da je Željko bio i ostao novinar. To je posao kojim se inficiramo do kraja života", rekao je Marinković.

Zahvaljujući izuzetnim poslovnim rezultatima u ovoj godini, nagrada za privrednika godine pripala je Milanu Radoviću, generalnom direktoru Nove banke. Priznanje mu je uručila Diana Radić, član Uprave "Nezavisnih novina".

"Izuzetna mi je čast što sam dobitnik ove prestižne nagrade 'Nezavisnih novina'. Ova nagrada ne pripada samo meni, već mojoj porodici, klijentima banke koji su nam ukazali povjerenje, zaposlenima, ali i akcionarima koji zadnjih nekoliko godina kontinuirano povećavaju kapital. Želim još mnogo manifestacija 'Nezavisnim novinama'", rekao je Radović.

Kod odluke za dodjelu priznanja za podvig godine pod nazivom "Jelena Trikić - Majka Hrabrost", uređivački kolegijum "Nezavisnih novina" nije imao mnogo dilema - ona je otišla u ruke razredu zaslužnom za impresivan primjer inkluzivnosti.

Naime, to priznanje odlazi u Sarajevo, i to u Osnovnu školu "Osman Nakaš", u II2 razred učiteljice Sanele Ljumanović. Ona je sedmogodišnjeg Zejda Ćoralića, koji gotovo u potpunosti ne čuje od rođenja, ali i čitav razred, naučila znakovnom jeziku. Ovu nagradu uručila je Minja Šuković, urednica kulture "Nezavisnih novina".

Ljumanovićeva je u ime mališana i svoje lično ime zahvalila na priznanju.

"'Nezavisne novine' od početka su pratile našu priču. Novinarka Vanja Stevanović je od početka bila sa nama i učinili ste da ovo ne ostane patetična priča", rekla je Ljumanovićeva.

Domaćini i gosti

Manifestaciji su, uz domaćine Nevena Kopanju i Aleksandra - Sašu Kopanju, te urednike i novinare "Nezavisnih novina", prisustvovali Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, Milorad Dodik, predsjednik RS, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke i mnoge druge visoke zvanice.

Jedan od najbitnijih događaja u BiH, koji su s velikom pažnjom pratili mediji, ne samo iz BiH, nego i izvan granica države, ponovo je okupio najeminentnije ličnosti iz svih sfera života.

Kao i dosad, 14. svečanost je, uz direktan prenos na RTRS i portalu www.nezavisne.com, održana u Kristalnoj dvorani hotela "Bosna" u Banjaluci. Goste je zabavljao "Kombajn kvartet".

Dosadašnje ličnosti godine

2015 - Ćamil Duraković, tadašnji načelnik opštine Srebrenica

2014 - Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ BiH

2013 - Aleksandar Vučić, tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Srbije

2012 - Milo Đukanović, tadašnji predsjednik Vlade Crne Gore

2011 - Novak Đoković, srbijanski teniser

2010 - Ivo Josipović, tadašnji predsjednik Hrvatske

2009 - Tanja Fajon, tadašnja predstavnica Evropskog parlamenta za liberalizaciju viznog režima zemljama zapadnog Balkana

2008 - Sulejman Tihić, tadašnji lider Stranke demokratske akcije (SDA)

2007 - Miroslav Lajčak, tadašnji visoki predstavnik u BiH

2006 - Milorad Dodik, tadašnji premijer Republike Srpske

2005 - Rafi Gregorijan, tadašnji supervizor OHR-a za Brčko

2004 - Mirsada Prašo, doktorica koja je spasla živote pretučenih pravoslavnih sveštenika Jeremije i Aleksandra Starovlaha

2003 - Kliford Bond, tadašnji ambasador SAD u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije