BiH

Osmijeh na Zejdovom licu najveće hvala

Osmijeh na Zejdovom licu najveće hvala
Osmijeh na Zejdovom licu najveće hvala

BANJALUKA - Hvala vam mnogo za nagradu za podvig godine, malo na znakovnom jeziku, a malo govorom rekao nam je ponosni Zejd Ćoralić, dječak iz Sarajeva, koji se juče vratio u školsku klupu da drugarima iz razreda prenese kako mu je bilo na manifestaciji "Nezavisnih novina".

Upravo nagradu za podvig godine jednoglasnom odlukom zaposlenih u "Nezavisnim" dobili su njegovi drugari iz sad već II2 razreda i učiteljica Sanela Ljumanović.

Podsjećamo, kada su Zejda roditelji uz određenu dozu straha upisali u redovnu školu, na početku se to ispostavilo i kao tačno, jer se dječak s poteškoćama govora i sluha veoma teško snalazio. Poslije mnogo pokušaja i trikova kako da dopre do Zejda i uključi ga u nastavni program te druženje s ostalom djecom, učiteljica Sanela je odlučila - svi đaci i ona će naučiti znakovni jezik.

"Mi smo stvarno sretni što smo dobili ovu nagradu u Banjaluci, zaista nam puno znači. Plaketa će ponosno stajati u holu naše škole 'Osman Nakaš', a novčani dio nagrade će nam obezbijediti da i sljedeće polugodište Zejd ima redovne tretmane sa defektologom", kazala je učiteljica Sanela.

Nažalost, uprkos činjenici da su o veličanstvenom postupku učiteljice i đaka pisali brojni mediji, među kojima i BBC i CNN, te da je ministar južnokorejske vlade lično poslao ekipu novinara da naprave prilog, a njemačke filmadžije spremaju dokumentarac, resorno ministarstvo i najveći dio drugih institucija u FBiH nisu izdvojili nijednu marku niti na neki drugi način pomogli Zejdu i drugoj djeci koja su u sličnoj situaciji.

"Neki pomaci su napravljeni, ali to nije dovoljno. Kada su se 'Nezavisne novine' potrudile da zovu nadležne i rekle da pišu o nama, onda je dodijeljen jedan asistent na tri đaka, koji pritom nije defektolog i drži jedan čas sedmično sa Zejdom i još jednim dječakom", priča učiteljica Sanela.

Zejdovi otac Mirza i majka Mirvana zahvalili su "Nezavisnim novinama" za nagradu, a ponosna je bila i njegova petogodišnja sestra.

"Hvala vam na velikom gostoprimstvu, lijepom dočeku, a posebno na nagradi. Moram reći da me posebno dirnuo onaj gromoglasan aplauz zvanica na manifestaciji, čini mi se i najveći koji je dobio neko od večerašnjih dobitnika nagrada. To me posebno dotaklo. Nadam se samo da će Sanelin primjer potaknuti druge predavače da učine nešto slično", kaže Mirza Ćoralić.

Zejdovi otac i majka imali su poruke koje su bile iskrene i duboke.

"Roditelji, nemojte da se stidite svoje djece koja imaju bilo kakve poteškoće, vaša nagrada je da im se posvetite, pomognete im i uključite ih u svakodnevne aktivnosti, da bi vaša djeca bila sretnija i napredovala. Mnogi roditelji neće da priznaju da im djeca imaju problem i ne poduzimaju ništa da im pomognu dok se jednog dana ne suoče s tim. Tada je, nažalost, već mnogo vremena prošlo i dosta napretka nepovratno izgubljeno", poručila je Zejdova majka Mirvana.

A osmijeh na licu veselog Zejda i njegova neposrednost govore da su svi preduzeti koraci i te kako imali smisla.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije