BiH

Priznanje za podvig godine učiteljici iz Sarajeva

Priznanje za podvig godine učiteljici iz Sarajeva
Priznanje za podvig godine učiteljici iz Sarajeva
N.N.

BANJALUKA - Kod odluke za dodjelu priznanja za podvig godine pod nazivom "Jelena Trikć Majka Hrabrost", uređivački kolegijum "Nezavisnih novina" nije imao mnogo dilema.

Ovogodišnje priznanje za podvig godine zasluženo odlazi u Sarajevo, i to u Osnovnu školu "Osman Nakaš", u II2 razred učiteljice Sanele Ljumanović

Fotografija iz jednog razreda prvačića u Bosni i Hercegovini obišla je svijet i dotakla mnoga srca. Osnovna škola "Osman Nakaš" u Sarajevu, kao primjer inkluzije, blistala je na stranicama "Washington Posta", "The Independenta", "Repubblice", "New Zealand Heralda", "The New York Timesa", CNNa, te mnogobrojnih domaćih i regionalnih medija.

Sedmogodišnji Zejd Ćoralić iz Sarajeva gotovo u potpunosti ne čuje od rođenja. Pomaže mu slušni aparat, ali zbog poteškoća sa sluhom ima i usporen govor. Međutim, njegova potreba za komunikacijom nije ništa manja nego kod njegovih vršnjaka i toga je bila svjesna učiteljica Sanela Ljumanović kada je Zejda, ali i čitav razred, naučila znakovnom jeziku.

Za ovakav primjer inkluzivnosti, njeni učenici su dobili brojna priznanja, a nagradama su mu plaćali asistenta u nastavi, pozivajući i resorne institucije na reakciju.

Nagrada za podvig godine "Nezavisnih novina" pripada njima, sedmogodišnjacima, sada već učenicima drugog razreda Osnovne škole "Osman Nakaš", jer su nas naučili lekciju odgovornosti i prijateljstva.

U ime "Nezavisnih novina" nagradu je uručila Minja Šuković, urednica kulture "Nezavisnih novina".

"Želim da se zahvalim u ime učenika, Zeidovih roditelja, u Zeidovo i moje ime. Nezavisne su pratile od samog početka ovu priču", rekla je učiteljica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije