Svijet

Pratite nas na Google news

Najmanje 20 mrtvih tokom hvatanja osumnjičenih za napade na Šri Lanki

Najmanje 20 mrtvih tokom hvatanja osumnjičenih za napade na Šri Lanki
Foto: Tanjug/AP | Najmanje 20 mrtvih tokom hvatanja osumnjičenih za napade na Šri Lanki
N.N.

KOLOMBO - Najmanje 20 osoba je u petak poginulo, od toga dvojica ili više osumnjičenih militanata, tokom policijske akcije hvatanja osumnjičenih terorista u istočnoj Šri Lanki, piše "The Guardian".

Tokom razmjene vatre između policije i osumnjičenih za terorizam, u gradu Sainthamarutu, odjeknule su tri eksplozije ispred porodične kuće. Vlasti su saopštile da su zaplijenili veliku količinu eksploziva, uniforme i zastava Islamske države, kao i mehanizaciju za proizvodnju ekplozivnih naprava.

Akcija policije je uslijedila nakon koordinisanih uskršnjih napada terorista, u kojima su poginule 253 osobe, uključujući mnoge vjernike.

"National Tawheed Jamath" (NTJ), lokalna ekstremistička grupa, okrivljena je za bombaške napade. Iako je Islamska država preuzela odgovornost za napade, njihova povezanost nije dokazana.

"Od 15 osoba pronađenih mrtvih u kući nakon napada, šest je osumnjičenih za terorizam, a devet su civili, uključujući šestoro djece", izjavio je general-major Aruna Jajasekera. Policija istražuje mogući odnos civila prema osumnjičenim teroristima.

Jedan ranjeni osumnjičenik pobjegao je na motociklu, a još jedan osumnjičeni terorista bi mogao da bude u bijegu, rekao je Jajasekera.

Jedan od šest osumnjičenih terorista pronađenih mrtvih identifikovan je kao Mohamed Nijas, poznat vlastima kao istaknuti član NTJ-a. Ranije u saopštenju vojske, Nijas je identifikovan kao šurjak navodnog vođe napada na Uskrsnu nedjelju, Zahrana Hašima.

Istočni gradovi Kalmunai, Čavalakade i Samanturai ostaju pod produženim policijskim satom do daljnjeg, navodi policija. Policijski sat u tim gradovima uveden je nakon pucnjave.

(Klix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije