Svijet

Pratite nas na Google news

Nakon terorističkih napada zabranjeno pokrivanje lica u javnosti

Nakon terorističkih napada zabranjeno pokrivanje lica u javnosti
Foto: N.N. | Šri Lanka zabranjuje pokrivanje lica u javnosti
Srna

KOLOMBO - Predsjednik Šri Lanke Maitripala Sirisena uveo je zabranu nošenja svih odjevnih predmeta koji prekrivaju lice, nakon koordinisanih samoubilačkih napada na crkve i hotele u kojima je poginulo 253 ljudi.

On je izjavio da koristi ovlašćenja za vanredne situacije kako bi zabranio prekrivanje lica u javnosti širom Šri Lanke, koje danas stupa na snagu.

"Cilj zabrane je da se osigura državna bezbjednost. Niko ne bi trebalo da prekriva lice kako bi se otežalo identifikovanje", navodi se u saopštenju iz kancelarije predsjednika.

Odluka predsjednika Maitripale uslijedila je nekoliko dana nakon što su lokalni islamski sveštenici pozvali muslimanke da ne prekrivaju lica, usljed straha od mogućih oštrih reakcija nakon samoubilačkih napada koje su izvršili džihadisti povezani sa "Islamskom državom", prenijela je agencija "Frans 24".

Muslimani u Šri Lanki čine deset odsto od ukupno 21 milion stanovnika ove većinski budističke zemlje, a grupe za ljudska prava obično ih opisuju kao "ugroženu manjinu".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije