Svijet

Pratite nas na Google news

Raste broj žrtava napada na Šri Lanki

Raste broj žrtava napada na Šri Lanki
Foto: Tanjug/AP | Raste broj žrtava napada na Šri Lanki
N.N.

KOLOMBO - Policija Šri Lanke otkrila je za "CNN" kako je broj mrtvih iz napada na Uskrs s 321 porastao na 359 osoba.

Podsjetimo, na Uskrs su teroristi napravili seriju koordinisanih smrtonosnih bombaških napada u gradovima Šri Lanke. Za sada je uhapšeno 60 osoba koje se dovode u vezu s napadom, a istraga i dalje traje, javlja "Reuters".

Zamjenik ministra obrane izjavio je na konferenciji za medije i da je jedan od devet napada izvela žena.

"Reuters" prenosi i da SAD smatra da teroristi i dalje planiraju napade na Šri Lanki.

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge upozorio je sinoć da je na slobodi još uvijek nekoliko osumnjičenih za terorističke napade.

Rekao je kako bi neki od njih mogli posjedovati i eksplozivna sredstva.

Predsjednik Šri Lanke, Maitripala Sirisena, najavio je da će u roku od 24 sata smijeniti lidere obrambenih snaga nakon što su propustili da spriječe samoubilačke napade uprkos činjenici da su raspolagali s prethodnim informacijama o mogućim napadima.

"Kompletno ću rekonstruisati policiju i bezbjednosne snage idućih nedjelja. Očekujem smjenu lidera odbrambenog vođstva u iduća 24 sata", kazao je Sirisena.

"Bezbjednosni funkcioneri koji su imali obavještajnu informaciju dobijenu od stranih službi nisu to podijelili sa mnom. Trebale su biti preduzete odgovarajuće akcije. Odlučio sam preduzeti ozbiljnu akciju protiv tih dužnosnika", rekao je predsjednik.

Ašu Marasinge, poslanik u parlamentu Šri Lanke juče je zatražio od parlamenta da uvede zabranu nikaba, burke i svih ostalih vjerskih pokrivala za lice.

Rekao je da smatra kako se njima ruši nacionalna bezbjednost jer otežavaju identifikaciju ljudi.

Dodao je i da takva pokrivala nisu tradicionalna u zajednicama muslimana na Šri Lanki. Ne zna se kada će se raspravljati o njegovom prijedlogu.

Za "CNN" je izjavio da poštuje sve religije i vjersku slobodu, ali da ovaj problem treba posmatrati i iz drugog kuta.

"Po prvi put se suočavamo s međunarodnim terorizmom na Šri Lanki, a pokrivanje lica je bezbjednosni problem"; rekao je dodavši kako neki restorani i hoteli već traže od gostiju da maknu burke i nikabe te da to nije dobro za društvenu harmoniju.

Vjeruje stoga da bi se po ovom pitanju trebalo uvesti pravilo koje bi se odnosilo na sve.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije