Svijet

Pratite nas na Google news

Oružani sukob Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu

Oružani sukob Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu
Foto: Tanjug/AP Ilustracija | Oružani sukob Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu
Tanjug

JEREVAN - Jermenski premijer Nikol Pašinjan je rekao da su oružane snage Azerbejdžana pokrenule ofanzivu u pravcu Nagorno-Karabah.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, zbog čega su oružane snage ove zemlje odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cijele linije fronta.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan je na Facebooku napisao da je Azerbejdžan pokrenuo ofanzivu u pravcu regiona Nagorno-Karabah i da odbrana situaciju uspješno drži pod kontrolom.

Portparol ministarstva odbrane Jermenije je saopštio da su dva helikoptera i tri bespilotne letjelice azerbejdžanskih oružanih snaga pogođeni tokom sukoba u Karabahu, prenosi novinska agencija TASS.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je obavijestilo da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, i da je prijavljena šteta, kao i povrede među civilima.

Zbog toga su oružane snage Azerbejdžana odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cijele linije fronta, saopštilo je ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Sukob između Bakuua i Jerevana počeo februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcjepljenje od Azerbejdžana. Tokom sukoba između 1992. i 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regiona. Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rješenju sukoba u okviru OSCE Minsk grupe, kojom predsjedavaju Rusija, SAD i Francuska.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije