Svijet

Jermenija i Nagorno-Karabah proglasili ratno stanje i opštu mobilizaciju

Jermenija i Nagorno-Karabah proglasili ratno stanje i opštu mobilizaciju
Foto: Tanjug/AP | U regionu Nagorno-Karabah proglašeno ratno stanje i opšta mobilizacija

JEREVAN - Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, saopštio je premijer ove zemlje Nikol Pašinjan.

Pašinjan je na Facebooku objavio post u kojem je napisao da je u zemlji proglašeno ratno stanje i opšta moblizacija, prenosi TASS.

Prethodno je predsjednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan proglasio ratno stanje i mobilizaciju svih građana starijih od 18 godina.

"Počeli smo sa mobilizacijom svih građana starijih od 18 godina. U zemlji je proglašeno ratno stanje", rekao je on.

Jutros je jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao da su oružane snage Azerbejdžana pokrenule ofanzivu u pravcu regiona Nagorno-Karabah i da odbrana situaciju uspješno drži pod kontrolom.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, zbog čega su oružane snage ove zemlje odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cijele linije fronta. Azerbejdžan je prijavio štetu, kao i povrede među civilima.

Portparol ministarstva odbrane Jermenije je saopštio da su dva helikoptera i tri bespilotne letjelice azerbejdžanskih oružanih snaga pogođeni tokom sukoba u Karabahu, prenijela je novinska agencija TASS.

Sukob između Bakuua i Jerevana počeo februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcjepljenje od Azerbejdžana.

Tokom sukoba između 1992. i 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regiona.

Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rješenju sukoba u okviru OSCE Minsk grupe, kojom predsedavaju Rusija, SAD i Francuska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije