Ostali sportovi

U Tokiju 23. jula počinju 32. Olimpijske igre: U pogonu 43 borilišta

U Tokiju 23. jula počinju 32. Olimpijske igre: U pogonu 43 borilišta
Foto: N.N. | U Tokiju 23. jula počinju 32. Olimpijske igre: U pogonu 43 borilišta

Ukupno 43 borilišta biće u pogonu tokom Olimpijskih igara (od 23. jula do 8. avgusta) i Paraolimpijskih igara (od 24. avgusta do 5. septembra) u Tokiju, od kojih je 25 već bilo izgrađenih, deset je privremenih građevina, a osam ih je potpuno novih.

Nažalost, zbog pandemije virusa korona su domaćini Igara bili prisiljeni da donesu odluku o održavanju takmičenja bez prisustva publike, pa će tribine ovih zdanja odzvanjati prazninom, što neće umanjiti njihovu ljepotu. Borilišta su rasprostranjena na dva glavna područja japanske metropole. Prvi dio se nalazi u području Tokijskog zaliva, zemljišta "otetog" Tihom okeanu na jugu grada, a ostatak je u centralnom, istorijskom dijelu, u kojem su ponovo izgrađeni ili obnovljeni objekti korišteni 1964. u vrijeme održavanja 18. Olimpijskih igara.

Sport klub je izdvojio nekoliko najvažnijih objekata u kojima će se održavati takmičenja za vrijeme 32. Olimpijskih igara.

Novi olimpijski stadion - Na istoj lokaciji na kojoj je stajao olimpijski stadion za Igre 1964. u samom centru Tokija, izgrađeno je novo, moderno zdanje sa kapacitetom za 68.000 gledalaca kojih, nažalost, neće biti. Olimpijski stadion će biti mjesto na kojem će Igre biti otvorene i zatvorene, a na njemu će biti održana gotovo sva atletska takmičenja, te finalna utakmica turnira za fudbalerke. Ova građevina je bila predmet kontroverzi 2015. jer su troškovi inicijalnog projekta danas pokojne iračko-britanske arhitektice Zahe Hadid dostizali gotovo dvije milijarde evra. Japanska vlada se potom odlučila za projekat japanskog arhitekta Kenga Kume, koji je bio jeftiniji (1,3 milijarde evra) i u kojem je prednost data tradicionalnim japanskim materijalima, poput drvene građe od cedra.

Vodeni centar - Impozantno zdanje u Tokijskom zalivu ugostiće takmičenja u plivanju, umjetničkom plivanju i skokovima u vodu. Za Igre je bio predviđen kapacitet od 15.000 sjedećih mesta, koji bi potom bio smanjen na 5.000 za potrebe drugih takmičenja i lokalnog stanovništva. Zanimljivost ovog centra je pomični zid, pomoću kojeg se od 50-metarskog bazena mogu napraviti dva 25-metarska, a podešavati se može i dubina bazena.

Arijake arena - Olimpijski odbojkaški turnir i Paraolimpijski košarkaški turnir biće održani u ovoj novoizgrađenoj dvorani za 15.000 gledalaca. Zakrivljeni krov je prekriven solarnim pločama, koje su morale da budu postavljene tako da bi se izbjeglo odbijanje sunčeve svjetlosti prema obližnjim neboderima. Poput Vodenog centra, i Ariake arena je opremljena termalnim senzorima i geotermalnim pumpama, kako bi se smanjila emisija ugljen-dioksida. Nakon Igara će ostati u upotrebi za sportske događaje, ali i za koncerte.

Nippon Budokan - Ovo je hram borilačkih sportova sa zakrivljenim krovom, koji bi trebalo da liči na planinu Fuđi. Osmougaona građevina koja može primiti 11.000 gledalaca nalazi se u blizini Carske palate, a bila je izgrađena za džudo takmičenja na Igrama 1964. Na ovim Igrama, za olimpijska odličja u njoj će se boriti džudisti i karatisti. Nippon Budokan ima status i legendarne koncertne dvorane. Ovdje su "Bitlsi" 1966. održali svoj prvi koncert u Japanu. Svakog 15. avgusta ovaj centar je domaćin nacionalnog dana sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata uz prisustvo carskog para.

Olimpijsko selo - Izgrađeno je na zemljištu pravougaonog oblika u Tokijskom zalivu. Selo se sastoji od 21 stambene zgrade koje imaju od 14 do 18 spratova. Za vrijeme Olimpijskih igara na raspolaganju će biti 18.000 kreveta, dok će na Paraolimpijskim igrama svoj privremeni dom ovdje naći 8.000 osoba. Selo uključuje divovsku kantinu sa 3.000 mjesta, te malu kliniku, u kojoj će biti obrađivani svi kod kojih se pojavi sumnja na zarazu virusom korona, prije nego što budu poslati u karantin u hotel izvan olimpijskog sela, ili na liječenje u bolnicu. Po završetku Olimpijskih i Paraolimpijskih igara planirano je da selo bude pretvoreno u luksuznu rezidencijalnu eko-četvrt.

Fukušima i Saporo - Sjeveroistočni dio zemlje, koji je 2011. uništen zemljotresom, cunamijem i nesrećom u nuklearnoj elektrani u Fukušimi, simbolično je povezan sa Olimpijskim igrama u Tokiju, jer su im japanske vlasti prije izbijanja pandemije nadjenule nadimak Rekonstrukcijske igre. U Fukušimi će biti održana takmičenja u bejzbolu i softbolu. Saporo je smješten 800 kilometara sjeverno od Tokija i promovisan je u olimpijsko borilište iako to nije ni tražio od organizatora. Na njegovim će se ulicama za medalje takmičiti maratonke, maratonci, hodačice i hodači, što je rezultat zahtjeva koji je 2019. postavio Međunarodni olimpijski komitet (MOK) plašeći se velikih tokijskih vrućina i nemogućih uslova za održavanje takmičenja u kojima su sportisti izloženi izuzetnim naporima.

(Sportklub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije