Ljepota

Olimpijske igre kao poslastica za "modnu policiju"

Olimpijske igre kao poslastica za "modnu policiju"
Foto: Tanjug/AP | Olimpijske igre kao poslastica za "modnu policiju"

Olimpijske igre u Tokiju svečano će biti otvorene sutra, kada će svjetski sportisti marširati iza svojih nosilaca zastava, i kada će se svakako otvoriti i debata o garderobi koju nose.

Izgled uniformi učesnika na Olimpijadi je svojevrsna hrana za društvene medije, a započinje od satima duge Parade nacija, ukazuje agencija AP.

Česi će tradicionalno nositi indigoplavu uniformu, kišobrane i neonskoplave "velington" čizme, dok će izraelski sportisti imati prozirne najlonske jakne s ogromnim džepovima.

Istovremeno, modna kuća "Emporio Armani" opremila je italijanski tim trenerkama koje sadrže reinterpretaciju izlazećeg sunca u Japanu i to u bojama italijanske zastave: crvenoj, zelenoj i beloj.

Australijski sportisti će se pojaviti u blejzerima boje pjeska. Za završnu ceremoniju, Kanađani su konsultovali "Levi's" koji je kreirao "Kanadijan taksido" - jakne od džinsa, na kojima će biti ispisani japanski grafiti.

Japanske uniforme biće slične onima iz 1964. godine, kada je Tokio takođe bio domaćin. Jakne su im tada bile crvene, a pantalone bijele, dok će ove godine biti obrnuto.

Meksički Olimpijski komitet je organizovao nacionalno glasanje između tri dizajna, koja je kreirao "Haj lajf" (High Life). Pobijedio je dizajn inspirisan živopisnim jaknama iz Oaksake, sa tradicionalnim vezom naroda Zapoteka.

Stvari su, međutim, nekada bile mnogo jednostavnije za sportiste, posmatrano u modnom smislu.

Naime, u početku nije bilo Parade nacija, niti ceremonije otvaranja u takvom obliku. Sportisti su nosili šta god su izabrali, često hodajući s opremom iz svojih sportova.

"U ranim danima to nije bilo ništa posebno", rekao je Dejvid Valečinski, član izvršnog odbora i bivši predsjednik Međunarodnog društva olimpijskih istoričara.

"Ljudi bi jednostavno došli. Ako bi tim želio da se oblači podjednako, onda bi tako i učinili", rekao je on.

Uostalom, navodi AP, na samom početku odjeća nije ni bila obavezna. Sportisti drevne Grčke često su se takmičili potpuno nagi. U moderna vremena, međutim, parada uniformi često odaje počast zemlji domaćinu, tradicijama i patriotizmu.

Ove godine pandemija virusa korona je donijela još jedan novi element, a to su maske.

Alison Braun, koji vodi olimpijski podkast, kaže da nije nimalo lako nadmašiti u odijevanju neki olimpijski tim, čak i onaj na Paraolimpijskim igrama.

"Odjeća mora da se prilagodi svim vrstama tipova tijela. Pomislite na vitke gimnastičare, nabijene dizače tegova i izdužene košarkaše. Odjeća mora da prenese neku poruku o svojoj zemlji, da oda počast domaćinu, bude ozbiljni zbog svečanosti, ali i dovoljno praktična da bi se sportisti osjećali udobno stojeći satima po vrućini", kaže Braun.

Tim američkih sportista je i ove godine ostao odan dizajneru "Ralfu Lorenu", što znači da će sportisti na ceremoniji otvaranja nositi plave, a na ceremoniji zatvaranja bijele farmerice.

Braun nije impresionirana izgledom američkog tima.

"Amerikanci su ostali vjerni istom dizajneru, Ralfu Lorenu, što već godinama znači da će ponovo izgledati kao da su upravo sišli sa jahte. Avaj", kaže ona.

"Pored toga, očekuje se da u Tokiju bude jako toplo. Džins, štrikani top, šal i blejzer? Ko želi da nosi teksas na takvu vrućinu i vlažnost?" kaže Braunova.

Čitave prodajne kolekcije organizovane su oko onoga što sportisti budu nosili na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara.

"To je veliki trenutak za brendove da bi pokazali svoj timski duh i svoje inovacije u novim tehnologijama", kaže Ted Staford, direktor za modu u "Men's helt" magazinu i direktor "Eskvajera" za tržište.

Primjer za to je uređaj za rashlađivanje ispod bijele jakne od džinsa, koju je za američkog nosioca zastave kreirao Ralf Loren.

"To je svjetska scena i ona određuje ton. To je više nego šou visoke mode", kaže Staford.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije