Privreda

"ArcelorMittal" Prijedor: Budućnost rudarenja u novim ležištima

"ArcelorMittal" Prijedor: Budućnost rudarenja  u novim ležištima
Foto: Ilustracija | "ArcelorMittal" Prijedor: Budućnost rudarenja u novim ležištima

PRIJEDOR - Otkopanih 132 miliona tona rudne mase, proizvedeno i plasirano preko 20 miliona tona koncentrata željezne rude, zaposleno oko 850 radnika i investirano 98 miliona KM.

Rezultati su to dvanaestogodišnjeg rada "ArcelorMittala" d.o.o. iz Prijedora, rudarskog diva koji je stvoren 2004. godine ulaganjem Rudnika željezne rude Ljubija Prijedor kao domaćeg i "LNM Holding" iz Švajcarske kao stranog osnivača.

Osnovna djelatnost preduzeća je vađenje rude gvožđa, sa godišnjim kapacitetom proizvodnje od dva miliona tona koncentrata željezne rude. Od svog osnivanja posluju s pozitivnim finansijskim rezultatom, a proizvode plasiraju unutar grupacije "ArcelorMittal".

Kažu kako zarađuju pristojnu maržu imajući u vidu da se radi o kapitalno intenzivnoj proizvodnji, gdje je učešće fiksnih u ukupnim troškovima veće od 70 odsto. Vodi se dosljedna politiku zapošljavanja u kojoj svi imaju istu šansu, a prolaze najbolji.

"Kvalitet proizvoda, zaštita životne sredine i bezbjednost i zaštita na radu su naši ključni ciljevi. Ovo ostvarujemo kroz program održivog razvoja, gradeći bezbjedno i zdravo okruženje, efikasno koristeći raspoložive resurse i praveći proizvode koji ubrzavaju stilove života. Naša misija je kvalitetan proizvod, zadovoljan kupac, bezbjedan i zdrav radnik, poštujući sve interesne grupe, a vizija je biti prvi u grani kojoj pripadamo", poručuju iz prijedorskog "ArcelorMittala".

Dodaju kako je uspjeh zagarantovan ukoliko postoji jasan cilj, misija i vizija, zadovoljni radnici i jedinstven menadžment te saradnja s partnerima uz poštovanje zakonskih propisa.

U poslovanju se suočavaju sa dva problema. Prvi je taj što, kako pojašnjavaju, ruda sa 52 odsto sadržaja željeza nije ona za kojom postoji znatna tražnja na tržištu. Ako se tome doda visok procenat vlage (16 odsto) koju ona nosi, tražnja je još manja, dok se na svjetskom tržištu nudi ruda koja sadrži od 62 do 66 odsto željeza i samo četiri odsto vlage.

Drugi problem je što su prvi u RS osnovani po sistemu "joint veture" (zajedničko ulaganje) i što takav oblik organizovanja preduzeća nije bio uobičajen na ovim prostorima.

"Ne možemo reći da je bilo nerazumijevanja od strane institucija RS, ali je trebalo mnogo truda da se uopšte objasni, obrazloži i registruje jedno ovakvo preduzeće. Kasnije je bio problem u vezi s Ugovorom o koncesiji iako se koncesiona naknada redovno plaćala sve ove godine, pa privremene dozvole za rad. Nekako, naše resorno ministarstvo nije imalo sluha za naše projekte, iako smo redovno dostavljali sve što se tražilo od nas", kažu oni.

U "ArcelorMttalu" od institucija RS i BiH očekuju samo razumijevanje i dobru komunikaciju jer, kako kažu, uz razumijevanje sa sagovornikom svaki problem je rješiv.

Saradnja s lokalnom zajednicom, a u koju su do sada donirali kroz razne projekte preko tri miliona evra, je odlična, a veću pomoć očekuju u vezi s problemom otkupa zamljišta i eksproprijacije.

Kada su planovi za budućnost u pitanju, oni se odnose na program proširenja sirovinske baze i koji bi svojom realizacijom mogao produžiti životni vijek rudnika bar do 2031. godine, a što je, kako kažu, moguće ukoliko bi radili i u Ljubiji, gdje zasad imaju samo eksploataciona prava.

"Tamo postoji siromašna ruda, sa 26 do 40 odsto željeza i ona bi se mogla miješati s rudom iz Omarske koju trenutno eksploatišemo. Tako bismo s manje rude iz Omarske i nešto rude iz Ljubije mogli produžiti život samog kopa Buvač u Omarskoj. Nakon 2031. godine, morali bismo imati nova ležišta, a to puno zavisi od geoloških istraživanja koje smo započeli. Svakako, moramo istražiti i naći nova ležišta da bismo produžili rudarenje koje se na prijedorskoj regiji odvija već punih 100 godina", zaključili su u "ArcelorMittalu".

PROFIL

Naziv: "ArcelorMittal"

Sjedište: Prijedor

Osnovano: 2004.

Djelatnost: Vađenje rude gvožđa

Broj zaposlenih: 850

Kontakt: www.arcelormittalprijedor.net, 052/244-100

O projektu

Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u našoj zemlji, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Biće predstavljena prirodna bogatstva, kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije