Privreda

"Monting montaža": Klijentima se nametnuli kao logičan izbor

"Monting montaža": Klijentima se nametnuli kao logičan izbor
Foto: Ilustracija | "Monting montaža": Klijentima se nametnuli kao logičan izbor

BIJELJINA - Stvaranjem pravnog ambijenta gdje se favorizuju domaće firme, zaustavio bi se, ili makar usporio, nekontrolisani odliv već uposlene stručne radne snage na tržište EU.

Smatraju to u preduzeću "Monting montaža" iz Bijeljine u kojem kažu kako nije rijedak slučaj da domaće firme stručno osposobe i usavrše radnike za pojedina zanimanja, a onda ih kao takve preuzimaju strane kompanije iako isti imaju stalno zaposlenje u bh. firmama.

Tu dobijaju formirane stručne kadrove bez ikakvih prethodnih ulaganja, a radnici rado prihvataju posao u inostranstvu jer imaju bolje uslove.

"Kada bi se stvorili uslovi da radom u zemlji ostvare zaradu koja osigurava pristojan život, sigurno bi se većina opredijelila za ostanak s porodicom", smatraju u "Monting montaži".

Ova firma, koja zapošljava stotinak radnika raznih profila, osnovana je 1996. godine u Trebinju, od kada je krenula da stiče reference kako na domaćem tržištu, tako i u regionu i Evropi.

Dvije godine kasnije, osnovana je i poslovnica u Njemačkoj, a sjedište je premješteno u Bijeljinu, kada se krenulo sa širenjem spektra djelatnosti i na usluge iz oblasti elektromontaže i građevinske montaže.

S obzirom na to da teže stalnom širenju djelatnosti, izgradili su proizvodni pogon na 1.500 kvadratnih metara u kome se vrši proizvodnja metalnih proizvoda za potrebe građevinarstva.

Specijalizovani su za izradu po narudžbi, po zahtjevima i potrebama kupaca, u svom objektu ili na terenu. Svoje proizvode plasiraju na domaće i inostrano tržište.

"Vizija 'Monting montaže' je da u oblastima svog djelovanja osigura svoju poziciju na principima stručnosti, kvaliteta, poštivanja rokova i da bude rangirana kao prepoznatljiva kompanija, kako u regionu, tako i na evropskom tržištu. Neprestano ulažemo u podizanje nivoa kvaliteta, te širenje spektra proizvoda i usluga kako bismo postali interesantni stranim ulagačima, a svojim klijentima pokazali inventivnost i nametnuli se kao logičan izbor", kažu u ovom preduzeću.

Saradnja s inostranim investitorima i poslovanje u regiji i inostranstvu uslovili su sertifikovanje firme i usavršavanje zaposlenih, tako da preduzeće posjeduje brojne sertifikate, među kojima su ISO 9001 : 2008, ISO 14001, OHSAS 18001 : 2007, dok su radnici sertifikovani iz oblasti zaštite na radu s njemačkim SCC standardima.

Kažu kako su temelj firme visoko motivisani i osposobljeni pouzdani radnici, koji imaju inicijativu i spremni su da ispune sve zahtjeve klijenata u vezi s kvalitetom i rokovima.

"Fleksibilnost i stručnost su dva centralna obilježja filozofije naše kompanije", kažu u "Monting montaži".

Jedan od velikih problema s kojima se suočavaju je naplata potraživanja, a nelikvidnost domaće privrede dovela je do toga da je plaćanje robe i usluga nesigurno.

Kako kažu, često je kompenzacija jedini način da se naplate dugovi, a tako se stvara prostor za razvoj sive ekonomije kroz netransparentno "prebijanje" dugova.

"Stiče se utisak da je domaće tržište potpuno otvoreno za strane izvođače radova, čak izgleda da oni imaju prednost kod dobijanja poslova na tržištu BiH. Nije rijedak slučaj da nosioci poslova budu strane kompanije, a cjelokupno izvođenje radova obave domaće firme, kao njihovi kooperanti, po ogoljenim cijenama, tako da cjelokupan profit uzimaju strane firme i iznose ga u svoje zemlje", smatraju oni.

Nadaju se i kako će doći do promjene školstva kako bi se stvorili uslovi za školovanje stručnih zanatskih zanimanja uz direktno uključenje domaćih firmi u praktičnu obuku i osposobljavanje mladih.

O projektu

Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u Republici Srpskoj, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Biće predstavljena prirodna bogatstva, kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

PROFIL

Naziv: "Monting montaža"

Sjedište: Bijeljina

Osnovano: 1996.

Djelatnost: Mašinski radovi

Broj zaposlenih: 100

Kontakt: www.montingmontaza.com, 055/201-245

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije