Privreda

Novi Jelšingrad: Rade na mašinama koje su sami napravili

Novi Jelšingrad: Rade na mašinama koje su sami napravili
Foto: Velibor Tripić | "Novi Jelšingrad": Rade na mašinama koje su sami napravili

BANJALUKA - Izraditi kvalitetan proizvod je teško, a napraviti stroj na kojem će on biti izrađen je još teže. U preduzeću "Novi Jelšingrad" iz Banjaluke nemaju problema sa savremenim mašinama, jer rade na onima koje su sami napravili.

Za kupce u inostranstvu izrađuju mašine koje su teške i do hiljadu tona, što samo pokazuje kakvim proizvodnim i kadrovskim kapacitetima raspolažu.

Pod svodovima objekta od 22.000 kvadrata zaposleno je oko 100 ljudi, a kroz nekoliko godina u planu je da se taj broj utrostruči jer obim posla svakodnevno raste.

Dio tima je i inženjerski biro od deset ljudi, koji rade na razvijanju novih proizvoda. Većina mašina na kojima se radi, a koje se i proizvode, je zasnovana na CNC sistemu. U pitanju je izvozno orijentisano preduzeće, koje repromaterijal uglavnom uvozi.

Po narudžbi prave hidraulične prese, makaze, mašine za specijalne namjene, bagerske kašike, stambene kontejnere, aluminijumsku i PVC stolariju, kao i sve ostalo što tržište zahtijeva.

"Novi Jelšingrad", kao što mu i ime upućuje, predstavlja sasvim novi koncept rada i poslovanja, a koji je zasnovan na temeljima starog, koji je privatizovan i transformisan.

Prema riječima direktora Borisa Tomanića, preduzeće je uspješno privatizovano krajem 2011. godine, a ime i reputacija koje je ovaj privredni gigant imao nisu se mogli značajno iskoristiti pa su u osvajanje tržišta morali krenuti iznova.

Proizvodnja je započela 2012. godine, a do sada je u objekte i mašine investirano sedam miliona maraka. Ulaganja su bila kako u građevinskom, tako i u tehnološkom smislu kroz zanavljanje mašina.

"Svih šest godina od kada postojimo imamo tendenciju rasta, a gledajući poslovne rezultate, ova godina će biti najbolja od svih dosadašnjih, a naredna bi trebalo da bude još bolja. Rastemo i razvijamo se, a priliv stranih projekata prema nama je optimističan. Trenutno imamo ogroman broj zahtjeva koje ne možemo ispoštovati, jer imamo kapacitete, ali nemamo ljudi", kazao nam je Tomanić.

Upravo nedostatak radne snage je nešto što bi moglo da naruši izuzetno ambiciozne planove Uprave ovog preduzeća jer kadra na tržištu gotovo i da nema.

"Možemo zaposliti dosta ljudi, ali je veoma teško naći zavarivača, tokara ili CNC operatera. Smatramo kako bi država trebalo da reaguje i da osnuje neki razvojni centar koji bi bio koristan. Mi imamo svoju internu školu, ali je veoma teško zadržati te ljude koji uglavnom odlaze u inostranstvo kada nauče zanat", kaže Tomanić.

Dodaje kako poslovanje opterećuju i nameti države, koji su obeshrabrujući, te da je ovaj sektor koji je u usponu neophodno stimulisati kako bi ostvario još veći rast.

Naziv: "Novi Jelšingrad"

Sjedište: Banjaluka

Osnovano: 2011.

Djelatnost: Proizvodnja mašina za obradu metala

Broj zaposlenih: 100

Kontakt: www.novijelsingrad.com, 051/305-452

O projektu
Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje".
Od marta do decembra ove godine predstavljeno je 46 preduzeća koja zapošljavaju 50 i više radnika, a privrednicima je omogućeno da predstave svoje poslovanje, rezultate i uspjehe, ali i da predoče probleme sa kojim se suočavaju u poslovanju.
Cilj projekta bio je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Predstavljena su prirodna bogatstva, kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije