Privreda

'Cablex BH' Laktaši: U planu još jedna fabrika i nova radna mjesta

'Cablex BH' Laktaši: U planu još jedna fabrika i nova radna mjesta
Foto: N.N. | 'Cablex BH' Laktaši: U planu još jedna fabrika i nova radna mjesta

LAKTAŠI - Kompanija "Cablex", renomirani evropski proizvođač električne opreme, dio svoje uspješne priče ispisuje i u Laktašima, gdje ima svoj ogranak u kojem je zaposleno 310 radnika.

"Cablex BH" je osnovan 2009. godine, a proizvodnja mu je organizovana u dva pogona gdje su radnici raspoređeni na poslovima montaže kablovskih snopova, pretpripreme, kovanja i pakovanja. U sklopu kompleksa nalazi se i skladište kao i uprava preduzeća.

Cjelokupna proizvodnja se zasniva na lohn sistemu i radi se uglavnom za strane i renomirane firme kao što su "Miele", "Vorwerk", BSH, "Gorenje", "Stihl", "Electrolux" i mnoge druge.

Od ukupnog broja radnika, a koji su različite starosne dobi, jednu trećinu čine visokoobrazovani stručni kadrovi iz oblasti mašinstva.

"Naš osnovni cilj je postati kvalitetan evropski sistemski proizvođač i dobavljač električnih ožičenja, zahtjevnih podsklopova i elektronskih komponenata. Mjerenje uspješnosti je osnova za cjelokupan proces stalnih poboljšanja", kažu u "Cablex BH".

Ono što je zanimljivo je da preduzeće koje se bavi proizvodnjom električne opreme najveći problem ima s električnom energijom. Svakodnevni i učestali prekidi napajanja uveliko im otežavaju proces proizvodnje pa se nadaju kako će ovaj problem biti riješen u najkraćem periodu. Drugi najveći problem s kojim se suočavaju je nedostatak stručnog kadra.

Kada je budućnost u pitanju, "Cablex BH" ima u planu izgradnju još jedne fabrike i zapošljavanje većeg broja radnika.

Poručuju kako se recept za uspjeh krije u kvalitetu za čije je dokazivanje potreban veliki trud, ali koji se, kako dodaju, na kraju uvijek isplati.

Inače, s više od 2.000 zaposlenih u proizvodnim pogonima raspoređenim na strateškim lokacijama širom Evrope, "Cablex grupa" se nosi sa svim izazovima koje im globalno tržište postavlja, a glavni kupci potiču od zahtjevnih tržišta kućnih aparata i autoindustrije.

Sjedište kompanije, koja je osnovana 1991. godine, je u Sloveniji, gdje postoje tri fabrike, i to u Tržiču, Mežici i Semiču, a pored njih pogoni postoje i u Srbiji, Kini, Poljskoj, Njemačkoj i Turskoj, a svaka od njih ima preko 300 radnika.

Putem najsavremenije tehnologije, oni proizvode kablovske snopove, plastične dijelove, silikonske žice, profile i drugo. Oni se primjenjuju u uređajima za domaćinstvo, automobilskoj industriji, robi široke potrošnje, ručnim alatima, kosilicama, motornim testerama, aparatima za ugostiteljstvo i hotelijerstvo i brojnim drugim uređajima.

Zajedno s kupcima i poslovnim partnerima dizajniraju, razvijaju i proizvode širok spektar plastičnih dijelova, silikonskih zaptivača, vodiča i mehaničkih sklopova, koji su važan dodatni dio širokog spektra proizvoda "Cablex grupe".

PROFIL

Naziv: "Cablex BH"

Sjedište: Aleksandrovac, Laktaši

Osnovano: 2009.

Djelatnost: Proizvodnja električne opreme

Broj zaposlenih: 310

Kontakt: www.cablex.si, 051/582-320

O projektu

Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okvi-ru Projekta promocije domaće proizvodnje "Na-še je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih predu-zeća koja posluju u Republici Srpskoj, a zapoš-ljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih pri-mjera kako bismo podstakli investicije i razvoj-ne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asorti-manom ili uslugama koje pružaju domaće kom-panije. Biće predstavljena prirodna bogatstva, kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije