Privreda

"Mega drvo" - Proizvod usklađen s kupcima i tržištem

"Mega drvo" - Proizvod usklađen s kupcima i tržištem
Foto: NN | "Mega drvo" - Proizvod usklađen s kupcima i tržištem

BIJELJINA - Moderni principi poslovanja i primjena ekološki prihvatljive tehnologije prerade drveta, uz brigu za očuvanje drvnih resursa i prirode u cjelini, politika je kojom se vode u preduzeću "Mega drvo" iz Bijeljine.

Porodično preduzeće osnovano je 1996. godine, a osnovna djelatnost je proizvodnja namještaja.

Na početku životnog ciklusa preduzeća, proizvodnja je bila usmjerena na primarnu preradu drveta za potrebe građevinske industrije, a vremenom su stečeni uslovi za proširenje djelatnosti, tako da proizvodni asortiman danas čine masivni namještaj, masivne ploče od bukve i hrasta, građevinska stolarija, briketi i rezana građa.

Preduzeće zapošljava oko 300 radnika, koji se u proizvodnom procesu organizovanom u šest pogona koriste modernom tehničkotehnološkom podrškom.

Godišnja proizvodnja iznosi oko 6.000 kubnih metara drvenih masivnih lijepljenih ploča, debljine od 18 do 45 milimetara, koje se u najvećoj mjeri koriste u sopstvenoj proizvodnji namještaja, vlastitog dizajna i po ideji naručioca.

"Dominantno smo orijentisani prema izvozu s izuzetno razvijenim spoljnotrgovinskim odnosima. Naime, 95 odsto proizvodnje izvozi se na tržište Zapadne Evrope u zemlje poput Njemačke, Švajcarske, Luksemburga, Francuske i drugih. Izvoznu komponentu poslovanja preduzeća čine masivne lijepljene ploče izrađene u bukvi i hrastu, zatim briketi, te u najvećoj mjeri podvrste masivnog namještaja, kao što su stolovi, kreveti, komode, ormari, klupe, a što zajedno sa građevinskom stolarijom ima značajan plasman i na domaćem tržištu", kažu u preduzeću "Mega drvo".

Uz neosporan kvalitet, preduzeće je sertifikovano prema standardima ISO 9001:2008, a od 2010. godine nosilac je sertifikata za uspješnu odbranu i zadovoljenje FSC CoC standarda za kontrolisano upravljanje preradom drveta, što čini najznačajniju međunarodnu sertifikaciju u drvnoj industriji.

"FSC standardi, nastali kao odgovor na globalni problem nestanka šuma, podrazumijevaju garanciju da drvo do krajnjeg korisnika dolazi strogo praćenim lancem prodaje, proizvodnje i prerade drveta", kažu oni.

Nedostatak kvalifikovane radne snage u drvnoj industriji predstavlja veliki izazov s kojim se proizvođači susreću u savremenom poslovnom okruženju, a "Mega drvo" je aktivni učesnik u programu obuke i prekvalifikacije nezaposlenih lica za rad u drvoprerađivačkom sektoru, u okviru projekta Međunarodne organizacije rada.

Osim toga, učesnici su u brojnim aktivnostima Zavoda za zapošljavanje, poput seminara, prezentacija, radionica, te sajmova i projekata zapošljavanja, putem kojih je samo od 2015. godine zaposleno gotovo 40 lica sa evidencije nezaposlenih, koji su i nekon završetka ugovorenog perioda nastavili radni odnos.

Kontinuirano se ulaže u edukaciju zaposlenih, zaštitu na radu, unapređenje proizvodnih procesa i praćenje globalnih trendova u oblasti drvoprerade, istovremeno podržavajući društvenu zajednicu u kojoj posluje, što sinergetski rezultira uspješnim plasmanom proizvoda preduzeća na tržištu i održivim razvojem poslovanja.

Stalna su nastojanja preduzeća za daljim rastom i razvojem novih proizvoda, u skladu s promjenama u potrošačkim preferencijama i savremenim tržišnim trendovima, što pokazuje savremeni dizajn proizvoda. Tako je primijenjen, na primjer, aktuelni trend spajanja kontrastnih vrsta materijala u jednom proizvodu, poput drveta, kao prirodnog i toplog materijala, s hladnim čelikom.

Kroz više od dvije decenije postojanja, "Mega drvo" je za svoj rad dobilo brojne nagrade i priznanja.

Naziv: "Mega drvo"

Sjedište: Bijeljina

Osnovano: 1996.

Djelatnost: Proizvodnja namještaja

Broj zaposlenih: 300

Kontakt: www.megadrvo.net, 055/255188

O projektu

Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u Republici Srpskoj, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Biće predstavljena prirodna bogatstva, kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije