Privreda

"Sim Technik": Jubilej u znaku investicija i novih radnih mjesta

"Sim Technik": Jubilej u znaku investicija i novih radnih mjesta
Foto: Ilustracija | "Sim Technik": Jubilej u znaku investicija i novih radnih mjesta

KOTOR VAROŠ - Puštanjem u funkciju novog i moderno opremljenog proizvodnog pogona, koji se prostire na površini od 3.500 metara kvadratnih, preduzeće "Sim Technik" iz Kotor Varoša s uspjehom dočekuje veliki jubilej - prvih deset godina postojanja.

U ovoj fabrici 235 radnika, uglavnom mladih ljudi, obradu metala vrši na najsavremenijim i najpreciznijim CNC mašinama dostupnim na tržištu, a šansu za posao veoma brzo dobiće njih još 50, što samo po sebi pokazuje kakve poslovne rezultate ovo preduzeće ostvaruje.

"Naš glavni cilj je da postanemo lider u regionu u maloserijskoj proizvodnji te da ostvarimo stabilnu konkurentnost na evropskom i svjetskom tržištu. Rad, zalaganje, odricanje, ali i investiranje, po našem mišljenju, recept su za uspjeh", kazali su nam u upravi "Sim Technika".

Inače, većina onoga što se napravi u ovoj fabrici, (oko 95 odsto) izvozi se na tržište Evropske unije, a ovo preduzeće kao svog pouzdanog partnera prepoznali su renomirani brendovi kao što su "Schaeffler", "Fag", "Luk", "Thyssen System engineering", "Danieli", "Bosch", "Roeders tec", "Gammerler", "Strama" i mnogi drugi.

Filozofija preduzeća je da ponudi visoku preciznost izrade uz atraktivnu cijenu. Vrhunski zahtjevi su poštovanje termina isporuke, čistoća i preciznost u poslu. Fokusirani su na izradu dijelova, malih - velikih serija i prototipa opšte mašinogradnje. Prerađuju materijale, kao što su čelik, gus, aluminijum, mesing i umjetni materijal.

Tehnološki kapaciteti univerzalno su koncipirani i obuhvataju sve vrste mašinske obrade metala, izrade konstrukcija, montaže, lakiranja.

Kako bi se obezbijedio najviši kvalitet proizvoda, mjerna laboratorija opremljena je najmodernijim mjernim instrumentima koji se nalaze u klimatizovanom prostoru.

Kotor Varoš je jedna od rijetkih opština u BiH koja ima suficit u izvozu zahvaljujući upravo ovom preduzeću, koje je samo u ovoj godini uložilo oko tri miliona maraka u nabavku savremene opreme visokog kvaliteta za izradu mašinskih dijelova.

Međutim, odliv obučenog kadra u inostranstvo, neusklađenost potreba tržišta rada sa obrazovnim ustanovama, preveliki porezi na doprinose te mali i loši podsticaji za zapošljavanje novih radnika najveći su problemi sa kojima se suočavaju u "Sim Techniku".

"Država treba da stimuliše poslodavce da zapošljavaju nove radnike i proširuju proizvodnju smanjenjem poreskih opterećenja. Sa druge strane, lokalna zajednica može da pomogne ukidanjem raznih taksi na izgradnju novih pogona, poboljšanjem elektro i vodo snabdijevanja, poboljšanjem putne infrastrukture i slično", kažu oni.

Kada su planovi za budućnost u pitanju, cilj preduzeća je da u bliskoj budućnosti kupcima omogući cjelokupan proces proizvodnje, od konstrukcionog razvoja do krajnjeg proizvoda.

O projektu

Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u Republici Srpskoj i zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Biće predstavljena prirodna bogatstva, kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

Naziv: "Sim Technik" d.o.o.

Sjedište: Kotor Varoš

Osnovano: 2007.

Djelatnost: Mašinska obrada metala

Broj zaposlenih: 235

Kontakt: www.sim-technik.biz, 051/761-132

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije