Privreda

"Exclusive Lingerie" - Uspjeh mjere zadovoljstvom žena

"Exclusive Lingerie" - Uspjeh mjere zadovoljstvom žena
Foto: NN | "Exclusive Lingerie"-Uspjeh mjere zadovoljstvom žena

BANJALUKA - Oko 400.000 najkvalitetnijih komada ženskog rublja izradi se za godinu dana u pogonima preduzeća "Exclusive Lingerie", čije je ime kroz tri decenije postojanja postalo prepoznatljivo kod svake savremene žene.

Kompanija, osnovana sada već daleke 1988. godine, zapošljava 70 radnika, uglavnom žena, a niz kompleksnih poslovnih i drugih faktora doveo je stručni tim na ideju da razvoj usmjeri u pravcu proizvodnje ženskog intimnog rublja, što je, pored proizvodnje ženskih kupaćih kostima, djelatnost koja je do danas zadržana.

Sve faze planiranja i poslovanja odvijaju se u vlastitom savremenom poslovnom objektu s kompletnom infrastrukturom. Jedini su u zemlji specijalizovani za proizvodnju ženskih grudnjaka.

Posjeduju vlastiti centar za razvoj i tehnologiju, gdje su u saradnji s Tehnološkim fakultetom iz Banjaluke zaposlili mlade kadrove, koji su postali dio tima i gdje svakodnevno uz pomoć namjenskih softvera i tehnologija realizuju ideje u gotov proizvod.

Mnogo sredstava ulažu u bonding tehnologiju (lijepljenje šavova), čiji projekat planiraju realizovati sredinom iduće godine, a što će, kako obećavaju, biti nešto novo na tržištu BiH, a i na drugim tržištima na kojima posluju.

"Konstantno se ulaže u razvoj novih tehnologija i proizvoda, po čemu smo jedinstveni i prepoznatljivi na tržištu. Većina proizvodnih procesa je automatizovana, što garantuje pouzdanost u radu i veći kvalitet gotovih proizvoda. Na tržištu BiH, a i šire, prisutni smo s vlastitim proizvodnim programom, što nam daje sigurnost u poslovanju", kaže Boris Tolimir, zamjenik direktora.

Prema njegovim riječima, "Exclusive Lingerie" je kompanija koja kroz razvoj i unapređenje savremenog procesa proizvodnje intimnog ženskog rublja i kupaćih kostima nastoji prepoznati i zadovoljiti potrebe savremene žene, omogućavajući joj pritom da se osjeća udobno, poželjno i sigurno.

"Smatramo da su zadovoljni klijenti naše jedino pravo mjerilo uspjeha na tržištu. Zato konstantno komuniciramo s tim tržištem, osluškujući primjedbe, potrebe, trendove i sva druga tržišna kretanja, kako bismo uvijek bili korak bliže ostvarenju svojih ciljeva", priča Tolimir.

Proizvodna preduzeća koja posluju na teritoriji BiH suočavaju se sa dosta problema prilikom poslovanja pa ni ovo nije izuzetak. Najveći problem im je nedostatak kvalifikovane radne snage, gdje sav teret za prekvalifikaciju i obuku pada na poslodavca. Tu je problem u vezi s porodiljskim odsustvom, koje takođe finansira poslodavac, a koje mu se ne refundira u bruto iznosu.

"Smatramo da država i lokalna zajednica treba da učestvuju u ovom dijelu, jer ovo treba da bude briga cijelog društva, a ne samo poslovne zajednice", kaže Tolimir, koji od problema ističe još i administraciju te sirovine kojih nema na domaćem tržištu.

On dodaje kako je teško nekome dati ispravan savjet kako početi vlastiti biznis u okruženju gdje se često mijenja zakonska regulativa, što ograničava preduzeća u dugoročnim planiranjima.

"Smatram da je danas potrebno puno iskustva, zalaganja, korektnog odnosa prema svim partnerima, a na kraju i mogućnosti da se ideja sprovede u djelo.

Svakako, uspjeh treba vrednovati i kroz društvenu odgovornost. Naše preduzeće svake godine izdvaja određeni fond za ove namjene, a ove godine smo mališanima u gradu Banjaluci izgradili dječje igralište u Zalužanima, finansijski pomogli u organizaciji više kulturno-sportskih manifestacija, te učestvovali i u mnogim humanitarnim akcijama", zaključio je on.

Naziv: "Exclusive Lingerie"

Sjedište: Banjaluka

Osnovano: 1988.

Djelatnost: Proizvodnja intimnog rublja

Broj zaposlenih: 70

Kontakt: www.exclusive-lingerie.rs.ba, 051/385-500

O projektu

Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u Republici Srpskoj, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Biće predstavljena prirodna bogatstva, kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije