Privreda

Banja Vrućica: Čitav vijek u službi zdravlja

Banja Vrućica: Čitav vijek u službi zdravlja
Banja Vrućica: Čitav vijek u službi zdravlja

TESLIĆ - "Banja Vrućica", kod Teslića, sa svojom ljekovitom mineralnom vodom u službi je zdravlja skoro stotinu godina, a veliki jubilej ovaj zdravstveno-turistički centar dočekuje s ambicijama da postane lider u banjskom turizmu jugoistočne Evrope.

Te želje i ambicije oni pravdaju sve boljim poslovnim rezultatima i posjećenošću koja raste iz godine u godinu pa tako sada i zvanično mogu da se pohvale kako sezona kod njih traje cijelu godinu.

"U 2016. ostvarili smo rekordan broj noćenja u posljednjih 25 godina. Zabilježili smo preko 220.000 noćenja, što je za oko 15.000 više nego 2015. godine, a za 12.000 više nego što je predviđeno poslovnim planom. Od ostvarenog broja noćenja, 63 odsto čine domaći, a 37 gosti iz inostranstva. U odnosu na 2015. godinu imamo povećan broj stranih turista za 14 odsto. Najveći broj njih i ove godine dolazi iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Rezultat koji smo ostvarili još je jedna potvrda našeg zalaganja da smo svoju i zdravstvenu i turističku ponudu svrstali u sami vrh ne samo kada je riječ o Republici Srpskoj, nego i šire", poručuju iz "Banje Vrućice".

Inače, moderna istorija ovog zdravsteno-turističkog centra počinje 1919. godine, nakon završetka Prvog svjetskog rata, da bi kao akcionarsko društvo bili formirani 2001. godine, a dvije osnovne djelatnosti su zdravstvena rehabilitacija i turizam.

Rehabilitacija se sprovodi u moderno opremljenim i prilagođenim objektima smještenim u prelijepom prirodnom okruženju sa specifičnim mikroklimatskim uslovima. Ljekovita, termomineralna voda indikovana je za liječenje pacijenata s kardiološkim i fizijatrijsko-reumatološkim oboljenjima. "Banja Vrućica" regionalni je lider i u oblasti kongresnog, sportsko-rekreativnog i velnes turizma.

"Velnes ponuda prilagođena je potrebama gostiju pa tako imamo aranžmane koji su prilagođeni porodicama ili parovima, menadžerima, ali i svima onima koji žele da se rekreiraju, relaksiraju ili da se oslobode stresa u srcu prirode", poručuju oni.

Inače, u ovom kompleksu smještenom u srcu prirode svakodnevno je na usluzi pacijentima i turistima 325 radnika s prosječnom starošću oko 33 godine.

"Imamo mlad kadar, pun energije i entuzijazma koji može da iznese velike poslovne izazove", pohvalili su se u "Vrućici".

Njihov najveći poslovni problem je promocija na nivou države, koje, kako tvrde, nema.

"BiH, iako ima velike turističke potencijale, nema razvijen turistički brend, nema gotovo nikakvu promociju niti ima izgleda da će se tu nešto promijeniti. Takođe, veoma bitna stavka je putna infrastruktura, koja mora biti prilagođena turistima i njihovim potrebama. Da ne pričamo o političkoj nestabilnosti koja se veoma negativno odražava na posjete turista", kažu oni, dodajući kako bi upravo to trebalo da bude najveći zadatak države kada je ova oblast u pitanju.

Planovi za budućnost se ogledaju u novim investicijama u oblasti ugostiteljstva, unapređenju kadrova i usluga, ali i u nabavci nove medicinske opreme kako bi išli u korak s evropskim standardima.

O projektu

Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u našoj zemlji, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

PROFIL

  • Naziv: ZTC "Banja Vrućica"
  • Sjedište: Teslić
  • Osnovano: 1919.
  • Djelatnost: Zdravstvena rehabilitacija i turizam
  • Broj zaposlenih: 325
  • Kontakt: www.banja-vrucica.com,
  • 053/431-270

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije