Privreda

Boksit a.d. Milići: Želimo biti korak ispred drugih

Boksit a.d. Milići: Želimo biti korak ispred drugih
Boksit a.d. Milići: Želimo biti korak ispred drugih

MILIĆI - Od klasičnog preduzeća za istraživanje, proizvodnju i pripremu rude boksita, veoma uspješno valorizujući taj prirodni resurs, kompanija "Boksit" iz Milića razvila je i druge dopunske djelatnosti u kojima veoma uspješno posluje.

Osnovana daleke 1959. godine, i danas predstavlja jednu od najznačajnijih kompanija u RS i BiH bilježeći stalni rast i razvoj. Stvoreni su novi sektori, zasebni profitni centri, koji se sa puno uspjeha bore na tržištu.

Pored rudarstva, posluju u oblasti saobraćaja, proizvodnji hrane, građevinarstvu, mašinstvu, ugostiteljstvu i turizmu, posjeduju fabriku namještaja i masivnih ploča, a bave se i prodajom naftnih derivata i veleprodajom robe iz vlastitog proizvodnog programa i druge robe. Kompanija nikad nije poslovala negativno pa je i prošla poslovna godina završena pozitivnim rezultatom.

"Impresivan je podatak da smo ove godine, u prvom kvartalu, prvi put otkako kompanija posluje, uzimajući u obzir uslove rada, poslovali pozitivno uz iskazanu dobit koja je veća od milion konvertibilnih maraka. Posebno treba istaći pozitivan rezultat u martu, kada je ostvarena dobit od oko 1.900.000 KM, što predstavlja najveću ostvarenu dobit u jednom mjesecu otkad postoji kompanija. Sve navedeno ukazuje i ohrabruje da će se ambiciozni poslovni plan za ovu godinu, koji je po obimu za oko 40 odsto veći od plana za prethodnu godinu, uspješno realizovati", kazali su nam iz "Boksita".

Direktno, u radnom procesu zapošljavaju oko 750 ljudi, ali njihov veliki doprinos može se gledati i indirektno, gdje je sa podizvođačima i saradnicima, koji su vezani za kompaniju, taj broj dvostruko veći.

Njihova vizija je da se nezanovljivi prirodni resursi što uspješnije valorizuju na tržištu i da se iz toga prave druga, trajnija materijalna dobra, kako za potrebe kompanije, tako i za potrebe šire društvene zajednice, što se i čini.

"Želja nam je, što ujedno predstavlja i našu misiju, da i druge djelatnosti, koje u 'Boksitu' uspješno posluju, postanu prepoznatljive i lideri na tržištu. Jednostavno rečeno, želimo da svakog dana, u svakom pogledu sve više napredujemo, kao što to u našoj koncepciji decenijama stoji, da budemo korak ili više koraka ispred", poručuju iz ove kompanije.

Od nadležnih očekuju da smanje razne dažbine, kao i da se radno zakonodavstvo prilagodi tržišnim uslovima, gdje bi prava zaposlenih proizlazila iz obaveze, a ne suprotno.

"Kompanija mnogo više daje državi i lokalnoj zajednici, da bi oni nama mogli pomoći, a najveća bi pomoć bila kad bi nas ostavili na miru da radimo svoj posao i da nam ne odmažu", smatraju oni.

Budući poslovni koncept, koji obuhvata kratkoročne i dugoročne planove, zasniva se na racionalnoj valorizaciji resursa i stalnoj nadgradnji, što podrazumijeva ulaganje u razvoj novih tehnologija i povećanje proizvodnih kapaciteta.

Plan je i da se investira vlastitim sredstvima, uz što manje zaduživanje te da se stalno ulaže u obrazovanje vlastitih kadrova, kao i da se obezbijede veća primanja, a samim tim i bolji standard za zaposlene. Želja je i da se stvore uslovi i pogodnosti da se obrazovani kadrovi zadržavaju i vraćaju u Miliće.

O projektu

Projekat 50+ pokrenuli su "Nezavisne" novine i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u našoj zemlji, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata sa poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa. 

PROFIL

Naziv: "Boksit" a.d.

Sjedište: Milići

Osnovano: 1959.

Djelatnost: Vađenje boksita

Broj zaposlenih: 750

Kontakt: www.ad-boksit.com, www.soligna.com, www.boksit-zdravlje.com

Telefon: 056/745140

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije