Privreda

Planinsko selo usred ravnice - Etno selo Stanišići

Planinsko selo usred ravnice - Etno selo Stanišići
Planinsko selo usred ravnice - Etno selo Stanišići

BIJELJINA - Iz inspiracije jednog čovjeka i njegove nostalgije za postojbinom, nastalo je etno-selo Stanišići, jedinstveno ljudsko zdanje kod Bijeljine, koje svojom ljepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Zaposleni u ovom kompleksu kažu kako je tvorac svega Boris Stanišić, koji je dio zavičaja, iz kojeg je morao da ode zbog nemilih događaja devedesetih godina prošlog vijeka, prenio u Semberiju i tako planinsko selo smjestio usred ravnice.

Cijela priča počela je od restorana "Konoba Stanišić", koji je izgrađen 2003. godine, a kako je odziv bio dobar i interesovanje raslo, kompleks se širio, kao i njegova ponuda.

Danas etno-selo Stanišići, osim već pomenutog restorana, ima i hotele "Pirg" i "Ras", restoran "Ellas" sa dječjom igraonicom, svečane salone "Moskva", "Volga" i "Sankt Peteburg", krčmu "Vasojević", turistički vozić, fudbalske terene i brojne druge sadržaje.

"Od svog osnivanja do danas naše privredno društvo posluje s pozitivnim finansijskim rezultatom. Oni su iz godine u godinu sve bolji, što je jedan od motiva za dalje investiranje. Misija nam je razvoj turizma i stvaranje turističke destinacije najatraktivnije u Bijeljini, regionu, pa i šire", poručuju iz ovog kompleksa.

U selu se danas izdvajaju dvije cjeline. Jedna prikazuje svjetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće brvnare s pokućstvom koje im je vijekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera. Druga cjelina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjovjekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je u stvari skup replika istorijskog i religijskog značaja.

Inače, u ovoj pravoj maloj bajci posao je ponašlo oko 100 radnika, dok se u sezoni kao ispomoć angažuje dodatnih 50. S obzirom na to da raste i ponuda, sigurno će biti i novog zapošljavanja, poručuju iz etno-sela.

Kako su nam potvrdili, najveći problem s kojim se suočavaju kroz poslovanje je nepostojanje adekvatnog kadra na tržištu rada. Tu, prije svega, misle na kuvare, konobare i recepcionere.

Problem imaju i sa zakonima, koji nisu usklađeni s potrebama ugostiteljstva.

"Država bi nam mogla pomoći u oblasti obrazovanja kroz proizvodnju stručnih profila, ali i kroz smanjenje doprinosa i poreza koji nam opterećuju poslovanje", kažu u selu.

Kada su planovi za budućnost u pitanju, oni se uglavnom odnose na proširenje ponude i povećanje zainteresovanosti kod gostiju da posjećuju ovu destinaciju u vrijeme zime, kasnog proljeća i kasne jeseni.

S tim u vezi u toku je nova investicija, gradnja spa & wellness centra, čiji se završetak očekuje u maju 2017. godine.

Etno-selo Stanišići nalazi se na izlazu iz Bijeljine, na trećem kilometru prema Pavlovića mostu.

PROFIL

Naziv: Etno-selo Stanišići

Sjedište: Bijeljina

Osnovano: 2003.

Djelatnost: Turizam i ugostiteljstvo

Broj zaposlenih: 100 (u sezoni od 120 do 150)

Kontakt: www.etnoselo.com, 065/513-738

O projektu

Projekat 50+ pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih privatnih preduzeća, koja posluju u našoj zemlji, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera privatnog preduzetništva, kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije