Privreda

Sava Semberija: Zdrav proizvod dostupan svima

Sava Semberija: Zdrav proizvod dostupan svima
Foto: Ilustracija | Sava Semberija: Zdrav proizvod dostupan svima

BIJELJINA - Proizvodi prehrambene industrije "Sava Semberija" iz Bijeljine uskoro će se naći i u Kini, čime će ovo preduzeće napraviti još jedan iskorak u svom poslovanju.

U pitanju je izvozno orijentisano preduzeće, čiji se proizvodni program izvozi na tri kontinenta, a koje ove godine obilježava sedam decenija postojanja.

Prije sedam godina je privatizovano i od tada svake godine bilježi porast u proizvodnom planu, a samim tim i u finansijskom, a osnovna djelatnost je prerada voća i povrća bez konzervansa i aditiva.

Proizvođačke recepture su godinama mahom ostale nepromijenjene, što, kako poručuju, ne znači nedostatak inovacija.

"Naprotiv, mi stalnim inovacijama održavamo tradiciju", poručuju u PI "Sava Semberija".

Najveći dio sirovina nabavljaju od proizvođača sa teritorije Semberije. Proizvođači su dužni da ispoštuju ugovorene obaveze po pitanju izbora sjemena, tretiranja zemljišta i slično. Za kvalitet sirovine zaduženi su agrarni stručnjaci, koji, pored kontrole, poljoprivrednim proizvođačima daju brojne korisne savjete. Proizvodi nastaju neposredno nakon ubiranja sirovine sa njive, najčešće u roku od nekoliko sati. Kvalitet sirovine se kontroliše prije prerade u sopstvenoj laboratoriji, a u procesu proizvodnje ne koriste se konzervans i aditivi, već se trajnost proizvoda postiže pasterizacijom i sterilizacijom.

"Savini" proizvodi su od 2013. godine sertifikovani po standardima ISO 9001:2008, HACCP, HALAL i IFS.

Proizvodi od voća i povrća, gotova jela te sokovi i sirće dio su široke i raznovrsne lepeze koja se godinama pravi i usavršava u ovoj, svima poznatoj fabrici.

"Naša misija i vizija je da kroz našu proizvodnju obezbijedimo potrošačima što zdraviji proizvod i učinimo ga dostupnim za sve potrošače. Kvalitet, kvantitet i maksimalna odgovornost su naši parametri koji garantuju uspjeh", kaže Vojo Kosanović, generalni direktor "Save", u kojoj je stalno zaposleno 70 radnika, dok ih u sezoni ima oko 300.

Prema njegovim riječima, plan je zadržati postojeće kupce i proširiti paletu proizvoda sa 120 na 140 proizvoda u narede tri godine.

Najveći problemi s kojima se susreću u proizvodnji i poslovanju su nedostatak radne snage u sezoni, nedostatak sirovina, kao i veliki nameti države.

"Država bi mogla da pomogne na način da smanji poreze i doprinose, vrati podsticaje koje je ukinula prerađivačima i da preko Investicionorazvojne banke (IRB) da povoljne kredite za otkup sirovina od poljoprivrednih proizvođača", kaže Kosanović.

PROFIL

  • Naziv: PI "Sava Semberija"
  • Sjedište: Bijeljina
  • Osnovano: 1947.
  • Djelatnost: Prerada voća i povrća
  • Broj zaposlenih: 70 (u sezoni do 300)
  • Kontakt: www.savasemberija.com, 055/201113

O projektu

Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u našoj zemlji, a zapošljavaju 50 i više radnika. Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata sa poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Biće predstavljena prirodna bogatstva, kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije