Hrana i piće

Čubar: Zdravija zamjena za biber s ukusom majčine dušice

Čubar: Zdravija zamjena za biber s ukusom majčine dušice
Foto: N.N. | Čubar: Zdravija zamjena za biber s ukusom majčine dušice

Vrtni čubar (Satureja hortensis) je jednogodišnja začinska i ljekovita biljka iz porodice usnača. Raste na području jugoistočne Evrope i zapadne Azije, a na području Sredozemlja se može naći kao samonikla biljka na kršnim i sunčanim planinskim obroncima. Takođe raste i uz puteve i pruge, ali na kamenitim mjestima.

Odlikuje se ravnom i vrlo razgranatom stabljikom grmolikog oblika. Ima uske i duguljaste listove, a ispod njih se razvijaju sitni cvjetovi. Biljka naraste u visinu od 30 do 40 cm.

Često se miješa s primorskim čubrom (Satureja montana) ili s pravim vrijeskom (Calluna vulgaris) jer se za sve ove biljke koriste nazivi vrtni ili primorski vrisak. Smatra se da su sve tri vrste sličnog sastava i djelovanja.

Najčešće se koriste vršni dijelovi, ali se može koristiti i cijela biljka. Bere se prije ili za vrijeme cvatnje, a za sušenje je najjednostavniji način odrezati stabljiku tik iznad tla, povezati u snop i sušiti obješenu na suvom, tamnom i prozračnom mjestu. Kada se osuši, sitno se isjecka i može se koristiti kao začin.

Čubar se dodaje u različita jela, a svojim ljutkastim okusom podsjeća na biber. Manje iritantno djeluje na sluznicu želuca i crijeva pa je zdraviji od bibera. Mirisom podsjeća na origano, timijan i majčinu dušicu.

Njegovo bitno svojstvo je da djeluje protiv nadutosti pa se dodaje u jela od graha, boba, graška i mahuna.

Koristi se i kao čaj koji dobro djeluje na probavni sistem. Blagotvoran je u liječenju proljeva, kod želučanih i crijevnih grčeva, a dobar je i za dijabetičare.

Još od antičkih vremena čubar se smatrao ljekovitom biljkom. Stari su Rimljani i Grci smatrali da je čubar afrodizijak, dok se za njegovog srodnika primorskog vrisca smatralo da ublažava seksualni nagon. U današnje se vrijeme ova primjena navodi samo kao zanimljivost.

Sije se već početkom aprila direktno na mjesto rasta. Sjeme vrlo sporo klija. Može se rasijati po vrtu ili uzgajati na gredicama, ali svakako je dobro da se u vrtu nalazi na više mjesta, pogotovo u blizini mahunarki. Voli toplinu i obilno zalijevanje tokom sušnijih perioda.

Ukoliko se čubar namjerava posaditi kao zaštita od ušiju uz bob, zbog sporog klijanja i početnog rasta potrebno ga je posijati krajem zime u zatvorenom prostoru, odnjegovati sadnice i već formirane mlade biljke prasaditi u gredicu čim prestane opasnost od mraza. Ili možete gotove sadnice kupiti početkom proljeća i posaditi direktno u vrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije