Hrana i piće

Za'atar: Obavezni sastojak na Bliskom istoku

Za'atar: Obavezni sastojak na Bliskom istoku
Foto: N.N. | Za'atar: Obavezni sastojak na Bliskom istoku

Začin za'atar (zatar) je jedna od najpopularnijih začinskih mješavina na Bliskom istoku. Postoje određene razlike u odnosu na regiju u kojoj se nalazite, ali je neizostavni dio kuhinje, još od srednjeg vijeka.

Za'atar je, naime, začinska mješavina, najčešće se sastoji od sušenog origana, majčine dušice, mažurana, sumaka i prženog susama.

Često porodice imaju svoju mješavinu, koja je strogo čuvana tajna, a mješavine se razlikuju i od zemlje do zemlje.

Negdje dodaju još i so, suvu koru narandže i za'atar divlju biljku, kim, komorač itd.

Pošto u ovoj mješavini ima toliko različitih ukusa i tekstura, koristi se za široki spektar jela. Dodaje se u salate, namaze, meso.

U Tel Avivu se stavlja i na picu.

No, ipak na Bliskom istoku za'atar se najčešće koristi na pita hljebu koji se zove manakish - na tijesto se namaže mješavina začina i ulja i onda ispeče, a dalje se na tijesto dodaju različiti sastojci - sir, povrće, meso. Za'atar se jede i uz namaze kao što su humus i labneh koji se pravi sa jogurtom.

Za'atar se odlično slaže sa bijelim lukom, svježim začinskim biljem, ljutim začinima i limunom. Ukoliko se ne koristi u pripremi kuvanih/pečenih jela, može se umiješati u ulje ili puter. Prilikom ovakvog miješanja preporuka je da se barem malo zagrije kako bi sastojci pustili svoje arome.

Ukoliko želite sami smiješati za'atar, biće vam potrebno:

4 kašičice sjemenki susama

2 pune kašike majčine dušice

2 pune kašike suvog mažurana

2 pune kašike suvog origana

4 kašike sumaka

1 kašičica morske soli

U manjoj tavi ispeći susam, samo da porumeni i zamiriše. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Sve ostale začine staviti u avan i dobro usitniti (ako hoćete, ovo možete da stavite i u multipraktik). Pomiješati sa susamom i sipati začin u teglicu, dobro zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije