Hrana i piće

Kurkuma: Začin, ali i lijek

Kurkuma: Začin, ali i lijek
Foto: N.N. | Kurkuma: Začin, ali i lijek

Kurkuma je čudesni začin iz porodice đumbira, poznata po intenzivnoj žutoj boji i karakterističnom toplom i pikantnom ukusu.

Prirodni je lijek najpoznatiji u zemljama Dalekog istoka, poput Kine, Indonezije i Indije. Upravo je njihova prehrana bogata ovim začinskim biljem, koji daje poseban okus kariju.

Osim što hrani daje bogat i egzotičan ukus, na niz načina može pomoći našem zdravlju. Naime, u kurkumi se nalazi kurkumin - sastojak na kojem se iznova sprovode istraživanja i koji kontinuirano pokazuje koliko pozitivno utiče na različita oboljenja.

Dolazi iz porodice đumbira, a ukus varira ovisno o svježini. Dok je svježa, kurkuma ima aromatičan i ljutkast ukus, a sušena dobija notu narandže i đumbira. Žuta se boja kurkume koristi i kao prirodno bojilo tako da se često u te svrhe dodaje i proizvodima poput senfa.

Poznato je njeno protivupalno djelovanje, a smatra se i jednim od najsnažnijih uticaja ove začinske biljke. Ponovo je za taj uticaj zaslužan kurkumin. Konzumiranje kurkume može prevenirati i nastanak bolesti poput artritisa, visokog nivoa holesterola i hronične boli koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala.

Baš zbog protivupalnog djelovanja, sprovedena je studija na 45 pacijenata koji pate od reumatoidnog artritisa, koji su bili podijeljeni u tri grupe, od kojih je jedna bila liječena kurkuminom. Upravo su ti pacijenti pokazali  najveći procenat oporavka, a ponovo se nisu pojavile nikakve nuspojave konzumiranja kurkumina.

Kurkuma djeluje djelotvorno i na niz drugih bolesti, poput glavobolje, svrbeža, bolesti vezanih uz probavni sistem, bolova u zglobovima, nadutosti.

Začin kurkuma sadrži manje količine kurkumina i slabo se apsorbuje u krvotoku, ali se taj učinak možete znatno poboljšati dodavanjem bibera u jela s kurkumom gdje god je to moguće. Piperin iz bibera višestruko poboljšava apsorpciju aktivnih sastojaka kurkume, a pomaže i kombinovanovanje kurkume sa (zdravim) masnoćama budući da je kurkumin topiv u mastima.

Kurkuma ima aromatičan i blago ljutkast ukus koji se dobro slaže s karfiolom i korjenastim povrćem. Nećete pogriješiti ni ako krompir prije pečenja začinite mješavinom crvene mljevene paprike, ruzmarina, origana i kurkume. Iskoristite dašak kurkume kako biste običnu bijelu rižu oplemenili blagim ukusom i karakterističnom žutom bojom. Kurkuma je jedan od glavnih sastojaka kari mješavine začina, koja je poznata po svojoj živoj žutoj boji i dijapazonu ukusa.

Ko ne bi smio koristiti kurkumu?

1. Trudnice i dojilje

2. Osobe sa žučnim kamencima

3. Osobe s opstrukcijom bilijarnog trakta

4. Osobe koje imaju bubrežne kamence

5. Dijabetičari

6. Osobe koje se pripremaju za operaciju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije