Hrana i piće

Zvjezdasti anis: Sladak i gorak dodatak slanim i slatkim jelima

Zvjezdasti anis: Sladak i gorak dodatak slanim i slatkim jelima
Foto: N.N. | Zvjezdasti anis: Sladak i gorak dodatak slanim i slatkim jelima

Zvjezdasti anis upotrebljava se kao začin tek oko 500 godina. Prije toga upotrebljavao se uglavnom zbog svog mirisa u medicini.

Brzo je postao jedan od najpopularnijih začina u južnoj Kini, gdje se dodaje slanim i aromatičnim jelima. Topao, sladak i pomalo gorak ukus zvjezdastog anisa podsjeća na komorač, anis i slatki korijen.

Taj je začin vrlo popularan i u Evropi, gdje se često upotrebljava kao dodatak pecivima i desertima tokom praznika. Kao začin upotrebljavaju se suve mahune koje se nalaze u svakom kraku zvjezdastog ploda. Zvjezdasti anis u mljevenom obliku sastojak je poznate mješavine pet začina.

Zanimljivo je da drvo na kojem raste ovaj zvjezdasti plod ne daje plod prvih šest godina, a nakon toga daje plodove i do sto godina.

Zvjezdasti anis se najčešće upotrebljava u vijetnamskoj i kineskoj kuhinji.

Ova će mirođija ostati svježa neograničeno dugo ako je držite u hermetički zatvorenoj posudi. Najbolje ide uz orijentalna jela, posebno svinjetinu, patku i piletinu.

Dobro ide i uz jela od riba i rakova te jela koja se dugo kuvaju, a u poslasticama se koristi za aromatizovanje mliječnih krema.

Kuvari u jugoistočnoj Aziji koriste zvjezdasti anis kako bi jelima (posebno onima od svinjetine i peradi) dali ukus slatkoće. Zvjezdasti anis može se koristiti sam ili kao jedan od sastojaka kineskog začina sastavljenog od pet začina (five-spice powder) ili indijskog garam masala začina.

Začin treba koristiti oprezno jer je dosta intenzivan. Zvjezdasti anis koristi se i u supama (Vijetnam), indijskim gulašima i kari jelima, a nalazimo ga i u tradicionalnom tajlandskom čaju. Zvjezdasti anis obično se jelima dodaje cijeli pa se nakon kuvanja izvadi iz jela, ali može se koristiti i u mljevenoj formi.

Zimzeleno stablo zvjezdastog anisa endemska je biljka s planina sjevernog Vijetnama, gdje se i danas uzgaja na malim plantažama na nadmorskim visinama iznad 2.000 metara.

Stablo doseže visinu od prosječno 10 metara i ima svjetložute cvjetove iz kojih se oblikuju plodovi zvjezdastog oblika. Crvenosmeđi plodovi i danas se beru ručno. Plodovi zvjezdastog anisa obično se sastoje od osam, a ponekad i od dvanaest segmenata, a upotrebljavaju se kao začin nakon sušenja na suncu. Iako imaju sličan ukus i naziv, zvjezdasti anis i anis nisu botanički srodnici. Zvjezdasti anis zapravo je dalji rođak muškatnog oraščića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije