Zdravlje

Postavljanje vrijednosti iza cilja dovodi do rezultata

Postavljanje vrijednosti iza cilja dovodi do rezultata
Foto: Arhiva | Postavljanje vrijednosti iza cilja dovodi do rezultata

Novu godinu često započinjemo sumiranjem prethodne i kreiranjem ciljeva za narednu. Međutim, ono što se često dešava jeste to da, kako vrijeme protiče, imamo sve manje motivacije za postizanje postavljenih cilljeva i nerijetko odustajemo od njih, što može da rezultuje nezadovoljstvom.

Naravno, u mnogo slučajeva se ciljevi i ostvare. Međutim, ono što mnoge ljude iznenadi jeste to što je osjećaj zadovoljstva postignutim ciljem često vrlo kratkotrajan i ne ispunjava ih onoliko koliko su zamišljali. Zbog toga je bitno, osim na ciljeve, usmjeriti se i na vrijednosti koje se nalaze u njihovoj pozadini, o čemu govori terapija prihvatanjem i posvećenošću (Acceptance and Commitment Therapy - ACT).

Kada se govori o ciljevima, obično se govori o stvarima koje želimo da postignemo. Možemo reći da želimo da diplomiramo, da se vjenčamo, da izgubimo 10 kg i slično. To su sve ciljevi. Ciljevi nam mogu pomagati, mogu nas motivisati, ali, ako smo previše fokusirani na njih, možemo osjećati kao da smo pod velikim pritiskom. Vrijednosti su, s druge strane, kao kompas koji nam pomaže da idemo u željenom smjeru. Na primjer, kreativnost je jedna od vrijednosti. Ipak, ne moramo biti autor najprodavanijeg romana kako bismo živjeli život u skladu s tom vrijednošću. Kreativnost možemo ispoljavati na mnogobrojne načine i tako živjeti ispunjen život.

Najveća razlika između vrijednosti i ciljeva je u tome što ciljevi imaju završetak. Kada postignemo cilj možemo jednostavno da ga precrtamo s liste ciljeva, ali vrijednosti živimo, njih ne možemo "završiti".

Na primjer, biti iskren i pun ljubavi u odnosu nije stavka koju u jednom trenutku ispunimo i precrtamo. To je vrijednost koja se živi iz trenutka u trenutak, iz dana u dan.

Ciljevi koji proizilaze iz vrijednosti imaju veće značenje za nas i veća je vjerovatnoća da ćemo ih ostvariti od onih koji su nasumično izabrani zbog očekivanja koja drugi imaju od nas. Na primjer, jedan od ciljeva može biti gubljenje tjelesne mase. Šta se nalazi iza tog cilja? Da li je on postavljen zato što osoba vrednuje brigu o sebi ili izazove? Ili je postavljen zato što se na društvenim mrežama prikazuju naizgled savršena tijela koja čine da se osoba osjeća loše? Razumijevanje vrijednosti koja se nalazi iza cilja nam dozvoljava da pravimo izbore i učestvujemo u aktivnostima koje su u skladu s našim vrijednostima u bilo kojem trenutku. Kada se iza cilja ne nalazi vrijednost, onda je jedina mjera uspjeha krajnji razultat.

Jedna od čestih metafora koja se koristi u terapiji prihvatanja i posvećenosti, kako bi se predstavio odnos ciljeva i vrijednosti, jeste metafora kamere. Naime, ako zamislimo da gledamo u svoj život kroz objektiv kamere, ponekad ta kamera može biti suviše zumirana na same ciljeve i to da li ih ostvarujemo. Razumijevanje sopstvenih vrijednosti i povezivanje s njima je kao da "odzumiramo" kameru kako bismo vidjeli širu sliku - da smo mi više od naših ciljeva. Poput kamere, mi možemo da budemo fokusirani, kako na širu sliku, odnosno da vidimo cijeli svoj život i da ga živimo u skladu sa sopstvenim vrijednostima, a da istovremeno imamo mogućnost da se fokusiramo na pojedinačan detalj, odnosno cilj koji smo sebi postavili.

O vrijednostima možete misliti kao o kompasu - koristimo ih kako bismo postavili smjer i pomažu nam da idemo u tom smjeru na svom putovanju, odnosno kroz život. Možda će biti potrebni mjeseci ili godine kako bismo ostvarili ciljeve, ali vrijednosti možemo živjeti svaki dan i na taj način živjeti ispunjen život.

Ostale tekstove iz psihologije, koji su nastali u saradnji Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju i Nezavisnih novina, možete naći na sajtu Laboratorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije