Život

Puna svjesnost - ključ ispunjenog života

Puna svjesnost - ključ ispunjenog života
Foto: Unsplash | Puna svjesnost - ključ ispunjenog života

Puna svjesnost ili majndfulnes (eng. Mindfulness) predstavlja bazičnu sposobnost čovjeka da bude prisutan u sadašnjem trenutku, u potpunosti svjestan gdje se nalazi i šta radi, ali i svjestan misli, osjećanja i senzacija u tijelu.

Puna svjesnost se sastoji od dva ključna aspekta: svijesti i prihvatanja. Svijest se odnosi na sposobnost fokusiranja pažnje na unutrašnje, ali i spoljašnje procese i iskustva, a prihvatanje je sposobnost posmatranja i prihvatanja onoga što se dešava ili što doživljavamo u sadašnjem trenutku, bez izbjegavanja ili procjene toga. 

Svakodnevno provodimo mnogo vremena u razmišljanju o prošlosti, planiranju budućnosti, zamišljanju raznih scenarija, rješavanju problema ili u nasumičnim mislima koje se stalno javljaju, što može da bude prilično iscrpljujuće. Veliki broj takvih misli može povećati vjerovatnoću javljanja simptoma anksioznosti i depresivnosti. Praktikovanje pune svjesnosti može pomoći u usmjeravanju pažnje na sadašnji trenutak i aktivno učestvovanje u vlastitom životu. Puna svjesnost nam omogućava suočavanje s neprijatnim emocijama, bolnim sjećanjima, umjesto izbjegavanja istih, te prihvatanje kako prijatnih tako i neprijatnih iskustava.

Punu svjesnost možemo praktikovati kroz meditaciju ili kroz kratkotrajne momente u svakodnevnom životu. Kako bi postigla stanje pune svjesnosti osoba može sjesti, ispraviti se i opaziti sopstveno disanje, da li je duboko ili plitko, kakav je kvalitet vazduha koji udiše, a kakav vazduha koji izdiše i slično. Osim toga, punu svjesnost možemo praktikovati i u svakodnevnim aktivnostima, kao na primjer kada pijemo vodu. Ispijanje vode je obično nešto što radimo automatski, bez mnogo razmišljanja, ali kako bismo bili prisutni u datom trenutku, možemo da osjetimo kvalitet vode, da li je topla ili hladna, osjetiti kako dodiruje usne, ulazi u usta i prolazi kroz tijelo...  Ovo su samo neki od načina na koje se praktikuje puna svjesnost. 

Istraživanja su pokazala da majndfulnes ima mnogobrojne benefite, kako za mentalno, tako i za fizičko zdravlje. Na primjer, redovno praktikovanje pune svjesnosti redukuje anksioznost, stres, depresiju, insomniju, simptome sagorijevanja na poslu, ali i hroničnu bol i hipertenziju, odnosno visok krvni pritisak. Meta analiza iz 2020. godine koja je imala za cilj da provjeri efekat korištenja aplikacija za majndfulnes meditacije na mentalno zdravlje korisnika je pokazala pozitivan efekat ovakvog načina praktikovanja pune svjesnosti na redukciju percipiranog stresa, anksioznosti i depresije, a povećanje psihološke dobrobiti. 

Puna svjesnost je jedan od besplatnih i jednostavnih alata kojim možemo poboljšati kvalitet svog života. Poenta nije da umirimo um ili fiziološke procese u tijelu, nego da primijetimo šta se dešava iz trenutka u trenutak, bilo da je to nešto bolno i teško ili predivno. Poenta je da ne živimo pasivno i po automatizmu, nego da budemo prisutni i aktivni učesnici sopstvenog života.

Ostale tekstove iz psihologije, koji su nastali u saradnji Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju i Nezavisnih novina, možete naći na sajtu Laboratorije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije