Hrana i piće

Portret namirnice: Aćeto balzamiko

Portret namirnice: Aćeto balzamiko
Portret namirnice: Aćeto balzamiko

Aćeto balzamiko (lat. naziv: Aceto balsamico) je aromatično sirće koje se tradicionalno proizvodi u Modeni iz koncentrisanog soka ili mošta bijelog grožđa, najčešće trebiano sorte.

Proizvod je tamne boje i bogatog ukusa, dobijen dugim stajanjem u drvenim bačvama, čak i po 100 godina.

Gotovo umjetničko djelo, ovo sirće je donedavno bilo rezervisano samo za delikatna nepca italijanske bogate klase, ali na radost ostatka svijeta, u drugoj polovini 20. vijeka počinje komercijalna proizvodnja. Proizvodi koje možete pronaći na tržištu najčešće se dobijaju iz sirćeta crnog vina ili koncentrata soka grožđa pomiješanog s jakim sirćetom prožetim karamelom i šećerom.

S aćeto balzamikom možete pripremati razne salatne prelive i marinade, profinjene sosove, a sasvim neočekivano nekoliko kapi na jagodama, malinama ili breskvama s dodatkom šećera u potpunosti će naglasiti aromu voća. Možete ga koristiti i za glaziranje. Dodate li mu maslac, možete glazirati mrkvu, uz dodatak pilećeg temeljca glazirajte patku, a kombinacija sa šećerom, senfom i maslacem poslužiće za glaziranje šunke tokom pečenja.

Raspon cijena za aćeto balzamiko zavisi od njegove starosti. Može se čuvati neograničeno na hladnom i tamnom mjestu.

Ljekovita svojstva

Od Antike, u različitim kulturama se aćetu balzamiku pripisuju mnoga ljekovita svojstva. Koristio se kao tonik za ublažavanje umora i glavobolja, kao pomoć u probavi ili za regulisanje tjelesne težine. Danas mu pripisuju usporavanje osteoporoze jer sadrži sirćetnu kiselinu koja potiče apsorpciju važnih minerala iz hrane, a osim toga u malim količinama sadrži i minerale koji izgrađuju kosti.

Salata sa kikirikijem

Sastojci:

  • 200 g mocarele
  • 1 kašičica vegete pikant
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 100 g bijelog pasulja
  • 100 g kukuruza šećerca
  • 120 g avokada
  • 50 g sušenih brusnica
  • 100 g popečenog, slanog kikirikija
  • 2-3 kašike aćeto balzamika

Priprema:

Mocarelu narežite na kockice, pospite s pola kašičice vegete pikant i prelijte s 1-2 kašike maslinovog ulja. Narezani sir marinirajte desetak minuta, a zatim mu dodajte pasulj, kukuruz šećerac, avokado isječen na kockice, brusnice i grubo narezani kikiriki. Sve prelijte preostalim maslinovim uljem, aćeto balzamikom i pospite preostalom vegetom pikant.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije