Hrana i piće

Portret namirnice: Tofu

Portret namirnice: Tofu
Portret namirnice: Tofu

Tofu - namirnica koja je nastala prije više hiljada godina u drevnoj Kini. Bijele je boje i najčešće se u trgovinama prodaje u obliku kocke ili pravougaonika.

U kuhinjama azijskih zemalja tofu je česta namirnica, iako se kod nas još najviše veže uz vegetarijansku prehranu ili je čest samo tokom posta. Liči na sir i pravi se na sličan način: koagulacija sojinog mlijeka izaziva se dodavanjem nigirija, koji se dobija iz morske vode.

Ali, oni koji očekuju da će ih tofu zadiviti ako ga samo otpakuju, isijeku i posluže kao bijeli sir, sigurno će biti razočarani. Tofu, ili sir od soje, predstavlja visokokvalitetan izvor bjelančevina za one koji ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla.

Odsustvo ukusa koje karakteriše tofu zapravo je njegova prednost. Kada se marinira sa začinima ili dinsta u raznim sosovima, tofu poput sunđera upija arome i može praktično da ima svaki ukus koji poželite. Tofu može čak i da se dimi i tada poprima ukus klasičnog dimljenog sira.

Dimljeni tofu prodaje se već pripremljen, ali se ne preporučuje često jer samo dimljenje nije previše zdravo. Tofu je veoma zdrav, ali u umjerenim količinama. Ova namirnica može se koristiti za pripremu raznih jela - od predjela i salata do supa i slatkih deserata.

Tofu poboljšava zdravlje

Prednosti tofua ne staju samo kod zdravlja srca. Sadrži niske nivoe natrijuma, holesterola i masti, te obiluje željezom, kalcijumem, selenom, a sadrži male količine omega-3 masne kiseline. To je jin namirnica (rashlađuje), pa je kao takva posebno odlična za topliji period.

Tofu će rashladiti i starije dame koje imaju problema s valunzima, izazvanim naglim padom estrogena. Naime, tofu sadrži fitoestrogene, supstance koje u tijelu djeluju slično kao hormon estrogen.

Tofu dodatak za čorbice

Tofu može da se jede nekuvan, ali ćete ga teško svariti ako imate osjetljiv stomak. Japanci ga ponekad jedu preliven tamarijem i đumbirovim sokom. Kockice tofua dodajte u miso supu ili bilo koju čorbicu od povrća, pred kraj kuvanja.

Tofu će prvo potonuti, ali kada nabubri od vode, isplivaće na površinu. Tada kuvajte još tri minuta. Ako predugo kuvate, tofu će postati tvrd poput gume. Drugi način kuvanja je da kockice ili tanke šnite tofua ubacite u šerpu sa vrlo malo vode, začinjene tamarijem, uz dodatak bijelog luka, karija, bosiljka...

Kuvajte tofu u toj tečnosti tri minuta, to jest dok tečnost ne uvri. Može se i dinstati i pržiti, pa umjesto kajgane, na malo ulja propržite izdrobljen tofu i začinite ga kurkumom i tamarijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije