Hrana i piće

Portret namirnice: Mrkva

Portret namirnice: Mrkva
Portret namirnice: Mrkva

Mrkva se prvi put spominje u pisanim dokumentima u staroj Grčkoj, prije 2.500 godina. Njen latinski naziv, Daucus, potiče od grčkog "daio" (gorjeti), zbog njenog stimulativnog djelovanja koje je posebno sadržano u sjemenu.

Davni predak današnje mrkve uzgajao se prije više od 1.000 godina na području centralne Azije i Bliskog istoka. Tadašnja mrkva nije nimalo sličila današnjoj, zato jer joj je boja korijena bila ljubičasta. U doba Stare Grčke, u Avganistanu se pojavila mrkva žutog korijena, koja se dalje uzgojem razvijala u prve oblike mrkve kakvu danas poznajemo. Obje sorte su se proširile Mediteranom i koristile u medicinske svrhe kod starih Grka i Rimljana. Hipokrat je još 430. godine prije Hrista koristio u svojim receptima. Prema kuvarskoj knjizi Apiciusa (4. vijek prije Hrista), Rimljani su jeli u vodi oparenu mrkvu sa solju, sirćetom i uljem, ili mrkvu oparenu u ulju s rimskim kuminom. Sve do renensanse, mrkva nije bila posebno popularna. Početkom 17. vijeka agronomi su uzgajali nekoliko sorti mrkve, te su uspjeli dobiti mrkvu narandžastog korijena i mnogo ukusnije arome od svojih prethodnika. Evropljani većinom uzgajaju ovu sortu, dok je u južnoj Aziji i sjevernoj Africi popularnija ona ljubičastog korijena. Zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti, mrkva je bila i prvo povrće koje je početkom 19. vijeka konzervisano. Uzgojem se danas razvilo više od 100 sorti. Glavne hranjive tvari u mrkvi raspoređene su na sljedeći način: 89 odsto ugljikohidrata, šest odsto bjelančevina i pet odsto masti.

Poboljšava vid

Mrkva je veliki izvor antioksidansa - karotenoida, koji pomažu u zaštiti od bolesti krvožilnog sistema, tumora, regulaciji šećera u krvi te poboljšanju vida. Najpoznatiji karotenoid (žuti ili narandžasti pigment) mrkve je betakaroten, koji se u organizmu transformiše u vitamin A. Istraživanje na 1.300 ispitanika pokazalo je da su osobe koje su dnevno uzimale barem jedno serviranje mrkve bogate karotenoidima za 60 odsto smanjile rizik od srčanog udara. Jedno od istraživanja takođe je pokazalo da se unosom u jelovnik samo jedne mrkve dnevno za 50 odsto smanjuje mogućnost razvoja raka pluća.

Mrkvin kolač

Zbog svoje slatkaste arome, mrkva nije strana namirnica ni u pripremi slatkih jela. Kolač od mrkve jedan je od najpoznatijih, a uz dodatak nadjeva od kvalitetnih džemova ili u kombinaciji s drugim voćem i orašastim plodovima, iznenadiće svojim ukusom. Takođe, sirova mrkva izvrsna je zdrava grickalica, a svježi sok od mrkve možete kombinovati s bananama i sojinim mlijekom, izmećeni u šejku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije