Hrana i piće

Portret namirnice: Kupina

Portret namirnice: Kupina
Portret namirnice: Kupina

Kupina, latinski naziv Rubus fructicosus, najčešće raste na zaštićenim mjestima uz ivice šuma, ograde, puteve, uz živice ili šumarke

 Kupina ima oblik trnovitog grma s dugim i savijenim granama, a može doseći visinu od 50 do 300 cm. Stablo je pokriveno trnjem i mjestimično je odrvenilo. Bodlje služe za penjanje, ali i kao odbrambeni mehanizam protiv životinja koje se hrane lišćem kupine. Kupina cvjeta od maja do avgusta. Nakon toga se iz svakog pojedinačnog cvijeta razvija sitni jagodičasti plod crvene boje, koji kasnije potamni do tamnoplave i skoro crne. Sazrijevaju u periodu od avgusta do oktobra. Okus mladih listova je gorkasto-slatkast, a ploda aromatičan, sladak i sočan. Plodovi kupine ne sazrijevaju istovremeno, što znači da je potrebno više berbi da bi bili obezbijeđeni maksimalni prinosi. Berba se obavlja svaki drugi dan ili češće, ukoliko su temperature visoke. Najviši prinosi ostvaruju se ako se berba obavlja ujutro, nakon što se rosa povuče i prije nego što nastupe visoke temperature.

Sigurno je da su kupine na evropskom području rasprostranjene još iz antičkih vremena i da je u to doba bila poznata biljka skoro svim narodima. Postoje stotine vrsta kupina, a neke su autohtone samo za pojedina područja. Od vitamina kupine sadrže C (21 mg), A (11 mcg), E (1,2 mg) i K (20 mcg).

Supervoće  na trpezi

Kupine se ubrajaju u supervoće, prije svega zbog vrlo ljekovitih antioksidanata koji učestvuju u procesima sprečavanja štetnog djelovanja slobodnih radikala te na taj način pomažu u zaštiti od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kognitivnog sistema (npr. Alchajmera). Da bi u potpunosti iskoristili pozitivna svojstva kupina preporučuje se konzumiranje zajedno s nekim drugim bobičastim ili sličnim voćem, čime se ostvaruju sinergistički efekat i bolja iskoristivost ljekovitih sastojaka. Ako se redovno jedu, kupine pomažu u očuvanju od upala disajnog sistema i tromboze. Jedno istraživanje je otkrilo da kupine sadrže tvari koje razaraju ćelije leukemije.

Slasni umak

Svježe kupine je najbolje iskoristiti istoga dana, a poslužite ih samostalno sa dodatkom meda ili malo šećera ili napravite voćnu salatu od kombinacije bobićastog voća. Kupine se i dobro zamrzavaju, a možete ih čuvati do šest mjeseci. Kupine se prerađuju i u gotove proizvode poput deserta, ali i marmelada, sokova, sirupa, vina i likera.

Umak ili kompot od kupina jednako dobro upotpunjavaju slana i slatka jela. Bazični umak od kupina, šećera i vode možete preliti preko moussea, parfait krema ili ledenih poslastica poput sladoleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije