Hrana i piće

Portret namirnice: Kantarion

Portret namirnice: Kantarion
Portret namirnice: Kantarion

Kantarion ili gospina trava (lat. Hypericum perforatum) od davnina je poznat po svojim ljekovitim svojstvima.

Ova dragocjena biljka liječi rane, bolove i grčeve u stomaku, bolesti bubrega, sljezine, jetre, bešike, sluzi u plućima i povoljno djeluje na krv.

Odličan je lijek i protiv proliva i crijevnih parazita. Koristan je i kod povišenog krvnog pritiska i srčanih oboljenja. Uspješno suzbija nekontrolisano mokrenje. U kombinaciji sa drugim ljekovitim biljkama odlično je sredstvo za liječenje prehlade, dugotrajnog kašlja i astme. Ova biljka ima izraženo antibakterijsko dejstvo i prirodni je antiseptik.

Pokazao se izuzetno uspješno i u liječenju mnogobrojnih psihičkih oboljenja, od depresije do traume, a ustanovljeno je i da ima manje neželjenih dejstava od drugih antidepresiva. Zbog sličnih svojstava ne smije se uzimati istovremeno s antidepresivima.

Kantarion se uzima u obliku tonika, čaja, ulja ili tinkture, a u novije vrijeme i u obliku kapsula, koje utiču na raspoloženje i poboljšavaju emocionalnu ravnotežu.

U narodnoj medicini ova biljka ima posebnu vrijednost u liječenju posjekotina, opekotina, hemoroida, a odlična je i za zarastanje rana. Izuzetno je djelotvoran i za jačanje kose, kao i za oporavljanje kose oštećene farbanjem.

Kantarionovo ulje

Osim toga što se ulje od kantariona upotrebljava u kuhinji kao začin za jela, koristi se i za obloge, masaže, za smirenje, opuštanje i kao lijek protiv bolova u želucu.

Pogotovo prija suvoj, osjetljivoj i ispucaloj koži. Dobro je i kao zaštita od sunca, zračenja, protiv akni, opekotina, uganuća, povreda mišića, hematoma i svih reumatskih oboljenja.

Protiv bolova u želucu i za umirenje potrebno je tri puta dnevno, pola sata prije jela, uz malo tečnosti popiti 30 kapi kantarionovog ulja.

Za spoljašnju upotrebu, kod lakših oboljenja, oboljelo mjesto namazati uljem od kantariona, a kod težih namočiti maramicu ili gazu i držati kao oblogu.

Čaj od kantariona liječi bolove i upale

Čaj od kantariona treba piti više puta dnevno i to za liječenje upala i bolova unutrašnjih organa.

Čaj se priprema tako što se jedna kašičica lista i cvjetova biljke prelije šoljom ključale vode. Nakon 10 minuta procijedite i pijte nezaslađen.

Čaj od kantariona treba piti tri puta dnevno kod gastritisa, čira na želucu, proliva, žutice, glavobolje, bubrežnih i menstrualnih tegoba.

Ako želite da napravite čaj koji će vam pomoći kod depresije, pomiješajte jednake količine suvih cvjetova kantariona i hajdučke trave, prelijte ih sa dva decilitra vrele vode i ostavite čaj da odstoji 10 minuta. Pijte tri puta dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije